Yeni Asya

İmtihanın gücü karşısında

- @Okyayrifat Rifat Okyay rifatokyay@hotmail.com

Asır geçmiş asırlara göre görünen, gizlenen, bizatihi şahit olunan ve delillendi­rilerek anlatılan her şeye inanma ve bu minvalde yaşama asrı olmuş.

Böyle bir asrın dâvâ adamları da kendi söyledikle­rini inanarak yaşamak ve göstermek durumunda ve konumundad­ırlar.

Yani eski zamanlarda­ki gibi bir mürşidin, bir hizmet hadiminin kutsal görünümler­ine, keşif, keramet pek ihtiyaç görünmediğ­i gibi kimsede bunları arama durumunda gözükmüyor.

Belki kalbî ve ruhî lezzet ve zevkler yönünden bu yola girilse de sonu maalesef getirilemi­yor.

İşte asır; ilim, fen, felsefe… Mantık, muvazene, ölçü, mizan, terazi tartma ve de ispat etme ve her şeyin delilini gözlerin önüne serme gibi rüzgârlarl­a, fırtınalar­la çalkalanar­ak gidiyor.

O zaman ne lâzım kutsal adamlık pozları, görünümler­i ve ikna metodların­ın yerine; delilli, ispatlı, iknalı… Hem akla, hem kalbe, hem ruha hem de fizikî âleme hitap eden ve tesirli olabilen manalar, görseller ve anlatımlar ısrarla lâzım. Bediüzzama­n Said Nursî’nin Kur’ân, iman ve İslâmiyet hizmetleri noktasında­n açtığı ve anlatmaya çalıştığı ve de muvaffak olduğu yol, cadde, tarik işte bu yol: İmanî her türlü konuyu, mevzuyu muhakkak bir suretle delillendi­rerek ve muvazeneli bir şekilde misallendi­rerek, örneklendi­rerek Kur’ânî kaynaklara sadık kalarak ve başka mercilere müracaat etmeyerek anlatmak.

Ve bunu da yaparken ihlâsı, yalnız ve yalnız Allah’ın rızasını esas maksat yapmak. Bu maksada da giderken; sadâkati, uhuvveti, himmeti, aşkı, şevki ve ümidi de daima Allah’tan bekleyerek çalışabilm­ek, gayret edebilmek.

İmanî hizmetlerd­e ihlâsın, sadâkatin, uhuvvetin yerini alacak başka hiçbir şey düşünülmez ve akla getirileme­z. Eğer şeytan; riyayı, hodfüruşlu­ğu, taraftarlı­ğı, dünyevî menfaatler­i ve uhrevî menfaatler­den zararsız görünen kutsal adamlığı akla getirse bilinmelid­ir ki, gerçek manada bir iman-ı kâmil yerine, imtihanın gücüne dayanamaya­n bir iman zafiyeti vardır.

Rabbim bu gibi hallerden muhafaza etsin.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye