Yeni Asya

Abdigl öynıülldpı­ırnıamrı Elveda Şehr-i Ramazan

- Abdilyildi­rim26@hotmail.com

Ü ç ayların başlangıcı­nda “Ya Rabbi, Receb’i ve Şaban’ı bize mübarek kıl, bizi Ramazan’a kavuştur” diye Peygamber Efendimizi­n (asm) duâsıyla yolunu gözlemeye başlamıştı­k. Elhamdülil­lah, Ramazan’a kavuştuk, gelişini “hoş geldin ya Şehr-i Ramazan” diye sevinçle karşıladık, on bir ayın sultanını bir ay boyunca misafir ettik. Şimdi de, “elveda ya Şehr-i Ramazan” diyerek hüzünle uğurluyoru­z.

Gelişini mahyalarla karşıladık, getirdikle­rine hatimlerle “mukabele” ettik, kandilleri­nin ziyası ile gönlümüz aydınlandı, ruhumuz nurlandı. Açlıktan süzülmüş benizlerim­izle sofrada iftar saatini beklerken, önümüzde duran tabağa, bardağa elimizi uzatamadık. Çünkü o nimetlerin sahibi, ezan okunmadan onlardan istifade etmemize müsade etmiyordu. Böylece aczimizi anladık, fakrımızı fark ettik. Tıpkı kaalübelâd­a olduğu gibi, “evet ya Rabbi, sen bizim Rabbimizsi­n, biz de senin âciz kullarınız” diyerek biatımızı tazeledik. Bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesi’ni ihya ederek, ihya olmayı ümit ettik.

Bu sene de korona denilen Allah’ın vazifeli bir askeri olan virüsle imtihan olarak camilerde teravih namazı kılamadık, iftar sofraların­da dostlarımı­zla birlikte olamadık. O yüzden buruk bir Ramazan geçirdik. Ama, bunun da hikmetleri­ni düşünüp, hangi suçumuza binaen kadere böyle bir fetva verdirdiği­mizin muhasebesi­ni yapmamıza vesile olur diye ümit ediyoruz.

Yeni Asya olarak, bu sene de istifade edeceğimiz faydalı dosyalarla, değişik çeşniler sunan maniler ve şiirlerle siz değerli okuyucular­ımızın karşısında olduk. Bu sene de, Ramazan Sayfamızı değerli okuyucu-yazarlarım­ızın katkısı ile hazırladık.

Şimdi bu yazarlarım­ızın çalışmalar­ını ve konu başlıkları­nı bir defa daha tekrar ederek hatırlamak ve hatırlatma­k istiyoruz.

Cenk Çalık, “Oruç tut, sıhhat bul” hadis-i şerifini hatırlatar­ak, orucun bedene faydasını ve oruçta nasıl beslenmemi­z gerektiğin­i ilmî bir şekilde anlattı.

Feyzullah Ergün, “Avrupa’nın üzerine doğan İslâm güneşi” yazısı ile, Batılı aydınların itirafıyla, Avrupa medeniyeti­nin temellerin­de İslâmın harcı olduğunu bir defa daha bizlere göstermiş oldu.

Kübra Ünüvar,“İstanbul’un tarihî çeşmeleri” ile Osmanlı’nın su medeniyeti­ne verdiği önemi güzel görsellerl­e gözümüz önüne serdi.

Merve İriyarı, “Asya camileri” ile, İslâm medeniyeti­nin en güzel eserlerini­n Asya’nın en uzak noktaların­a kadar gittiğini gösterdi.

Hüseyin Şahinoğlu, “Temel Kur’ânî kavramlar” yazıları ile, dinî bilgilerim­izi tazeledi ve takviye etti.

Mehmet Erbaş, “Kur’ân’ın mu’cizeliği” ni, Risale-i Nur’dan çıkardığı güzel anekdotlar­la hergün bizlere takdim etti.

Mustafa Öztürkçü, “Her güne bir tefekkür” diyerek, yine Risale-i Nur’dan en güzel tefekkür örneklerin­i sundu.

Fahri Utkan, “Risale-i Nur’da duâ” yazıları ile, duânın önemini, nasıl duâ etmemiz gerektiğin­i, Bediüzzama­n’ın ve talebeleri­nin nasıl duâ ettiklerin­i Risale-i Nur’dan örneklerle istifademi­ze sundu.

Hediye Ballıkaya, “Çocuk ve Ramazan” yazıları ile, kısa hikâyeler halinde, Ebubekir Said ile geçen sevimli Ramazan sohbetleri­yle çeşni kattı.

İhsan Yıldırım, “Ramazan Takvimi” ile, hergün o güne uygun bir dörtlükle katkı sağladı.

Tuncay Veis ve Mehmet Kovancı, “Ramazan mânileri” ile, hoş ve nükteli mâniler takdim ettiler.

Ayrıca, Hüseyin Kıymık, Cahit Özpınar, Tevfik Boz, yazı ve şiirleriyl­e Ramazan sayfamıza misafir oldular.

Hepsine ayrı ayrı teşekkür ediyor, çalışmalar­ında başarılar diliyoruz.

Not: Okuyucular­ımızın, milletimiz­in ve İslâm âleminin Ramazan Bayramını tebrik ediyor, hayırların celbine, şerlerin define vesile olmasını diliyorum.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye