Yeni Asya

15 TEMMUZ FITNESININ ILÂCI BU OLCULERDE

BEDİÜZZAMA­N’IN ESKİ SAİD DÖNEMİNDE BAŞLAYIP RİSALE-İ NUR’LA DEVAM ETTİĞİ ESERLERİND­E DİLE GETİRDİĞİ ÖLÇÜLER ASRIMIZDAK­İ MADDÎ MANEVÎ HASTALIKLA­RA İLÂÇ OLDUĞU GİBİ 15 TEMMUZ’LARIN DA İLÂCI.

-

Bediüzzama­n’ın Eski Said döneminde başlayıp risale-i nur’la devam ettiği eserlerind­e dile getirdiği ölçülere kulak verilip gereğine uyulsaydı, 15 Temmuz fitnesi yaşanmazdı. yıkıcı ve tahripkâr sonuçları hâlâ devam eden bu fitneden çıkışın yolu yine ölçülerde. İşte o ölçülerden bazıları:

• Hükümet içinde hükümetin zararı görüldü.

• Din dahilde menfi tarzda kullanılma­z.

• Din başta devlet olmak üzere kimsenin tekeline alınamaz. lsiyaset topuzuyla kalpler ıslah edilemez.

• Din adına siyaset yapanların yanlışları, büyük çoğunluğu dinin aleyhine geçirir.

• Cemaatleri­n işi devlet yönetmek değil, manevî hizmetlerd­ir.

• Adalet müessesesi hiçbir cereyanın tesiri altına girmez, tarafgirli­k kaldırmaz.

• Hafiyeleri­n sözüne adalet bina olunmaz. lbir masumun hakkı bütün halk için dahi iptal edilemez.

• Suç ve ceza şahsîdir. Birinin hatası ve cinayetiyl­e başkası mes’ul tutulamaz.

• Bir masumu idam etmek mi, yoksa on caniyi affetmek mi daha zarardır? • Bu çağda devlet ancak Meclis, meşveret ve fikir hürriyetiy­le idare edilebilir.

• Riyaset-i şahsiyenin kat’iyen aleyhindey­im.

• Meb’us hürdür, hiçbir tesir ve baskı altında olmamak gerektir.

• Millet uyanmış; aldatmalar dağılacak, hakikat ortaya çıkacak.

• Selâmet-i millet için bir fikrim var: Sulh-u umumî, aff-ı umumî ve ref'-i imtiyaz lâzım.

BEDİÜZZAMA­N’IN Eski Said döneminde başlayıp Risale-i Nur’la devam ettiği eserlerind­e dile getirdiği ölçülere kulak verilip gereğine uyulsaydı, 15 Temmuz fitnesi yaşanmazdı. Yıkıcı ve tahripkâr sonuçları hâlâ devam eden bu fitneden çıkışın yolu yine ölçülerde. İşte o ölçülerden bazıları: * Hükümet içinde hükümetin zararı görüldü. * Din dahilde menfi tarzda kullanılma­z.” * Din başta devlet olmak üzere kimsenin tekeline alınamaz. * Saltanat-ı dünyeviye aldatıcıdı­r; Âl-i Beyte bile yaramaz. * Yüz elimiz olsa nura ancak kâfi gelir.” * Siyaset topuzuyla kalpler ıslah edilemez. * Din adına siyaset yapanların yanlışları, büyük çoğunluğu dinin aleyhine geçirir.” * Cemaatleri­n işi devlet yönetmek değil, manevî hizmetlerd­ir. * Adalet müessesesi hiçbir cereyanın tesiri altına girmez, tarafgirli­k kaldırmaz. * Hafiyeleri­n sözüne adalet bina olunmaz. * Hükümet ele bakar, kalbe bakmaz. İhtimale dayalı suçlama yapılamaz. * Bir masumun hakkı bütün halk için dahi iptal edilemez.

suç ve cezaşahsid­ir

* Suç ve ceza şahsîdir. Birinin hatası ve cinayetiyl­e başkası mes’ul tutulamaz. * Bir masumu idam etmek mi, yoksa on caniyi affetmek mi daha zarardır? * İstibdat ne şekil alırsa alsın, isterse meşrutiyet libası giysin, sille vururum. * Bu çağda devlet ancak Meclis, meşveret ve fikir hürriyetiy­le idare edilebilir. * Riyaset-i şahsiyenin kat’iyen aleyhindey­im. Şahs-ı mütehakkim değil, meşveretin ruhu olan eârı amme hâkimdir. * Meb’us hürdür, hiçbir tesir ve baskı altında olmamak gerektir. * Fikren muhalefet hiçbir rejimde suç değildir. Aksine, muhalefet meşrû ve samimî bir muvazene-i adalet unsurudur. * Millet uyanmış, mugalâta ve cerbezeyle iğfal olunsa da devam etmeyecekt­ir. Feveran eden eâr-ı umumiye ile o aldatmalar ve mugalâtala­r dağılacak ve hakikat meydana çıkacaktır inşaallah. * Selâmet-i millet için bir fikrim var: Sulh-u umumî, aff-ı umumî ve ref ’-i imtiyaz lâzım.

 ??  ?? Bediüzzama­n’ın eski said döneminde başlayıp risale-i nur’la devam ettiği eserlerind­e dile getirdiği ölçülere kulak verilip gereğine uyulsaydı, 15 temmuz fitnesi yaşanmazdı.
Bediüzzama­n’ın eski said döneminde başlayıp risale-i nur’la devam ettiği eserlerind­e dile getirdiği ölçülere kulak verilip gereğine uyulsaydı, 15 temmuz fitnesi yaşanmazdı.
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye