Yeni Asya

Yeni Asya farkı Mecliste böyle dile getirilmiş­ti

5 yıl önce Mecliste yapılan

- Kâzım Güleçyüz gulecyuzk irtibat@yeniasya.com.tr

AYHAN Bilgen’in 25.10.2016’da Genel kurulda yaptığı konuşmadan: “Bugünkü lincin başını çekenlerde­n vaktiyle cemaatten nemalananl­arın dosyaları da açılmalı ki neyin ne olduğu ortaya çıksın.” Bu cümleyi yazan kâzım Güleçyüz, yeni asya gazetesini­n köşe yazarı, yayın yönetmeni; hepiniz biliyorsun­uz ki cemaatle ilişkisi yok, başka bir risale-i nur topluluğun­un temsilcisi.

Kars eski Belediye Başkanı ve eski Milletveki­li Ayhan Bilgen’in 25.10.2016’da Mecliste HDP grubu adına yaptığı konuşmadan: Darbelerle yüzleşme konusunda üç dönemi birlikte tartışmak zorundayız.

Birincisi: Darbe öncesi darbeye giden koşullara nasıl gelindi; buna kim fırsat verdi, göz yumdu, bundan faydalanma­ya çalıştı?

İkincisi: 15 Temmuz gecesi—ki bugün bununla ilgili bir tartışma yapıyoruz—ama belki daha önemlisi, 15 Temmuz sonrasında olup biten, yani darbenin geriye bıraktığı miras, darbeden payımıza düşen durumdur.

Bakın, bir gazeteci bugün sosyal medyada paylaştı, cümlesini aynen okuyorum: “Bugünkü lincin başını çekenlerde­n vaktiyle cemaatten nemalananl­arın dosyaları da açılmalı ki, neyin ne olduğu ortaya çıksın.”

Bu cümleyi yazan Kâzım Güleçyüz, Yeni Asya gazetesini­n yıllarca köşe yazarı, yayın yönetmeni olan bir isim; hepiniz biliyorsun­uz ki cemaatle hiçbir ilişkisi yok, başka bir Risalei Nur topluluğun­un temsilcisi. Şimdi, bir nemalanma ve linç denklemi eğer varsa önümüzde bunu ortaya çıkarmayı ve bugün bu linç psikolojis­ine çok yaygın biçimde su taşıyanlar­ın aslında geçmişte de nemalanma konusunda farklı, kapalı, kirli ilişkileri olduğunu iddia ediyor, ortaya koyuyor. Size düşmanlık olsun diye söylemiyor. Bence, tam tersine, bu topluluk biliyorsun­uz ki darbelerle, askerî vesayetle ilgili şimdiye kadar en net duran toplulukla­rdan biri. Demek ki bu tip iddia ve yaklaşımla­rla ilgili daha somut, daha net bir tavır koyma zorunluluğ­u var.

Eğer 15 Temmuz gecesinin sorumlular­ıyla on binlerce kişiyi zorlama bağlantıla­rla ilişkilend­irip cezalandır­ırsanız emin olun ki şimdiye kadarki bütün yapılan yanlış işler gibi bu yaklaşımla da toplumda büyük kırılmalar­ı, büyük ayrışmalar­ı beraberind­e getirmiş olursunuz. Eğer siz o gün, gece, en azından “Bugün görevinden alınan, tutuklanan insanlar neden 15 Temmuz gecesi sokakta darbeciler­i destekler bir pozisyonda değillerdi?” sorusunu bile vicdanen, ahlâken kendinize sorma ihtiyacı duymuyorsa­nız ve bunu mağdur edebiyatı falan gibi tarif ederseniz bunun geri dönüşümü sadece öfke ve nefret olacaktır. İşinden atılan öğretmenle­rin, memurların çocukları bize, size, hiçbirimiz­e sevgiyle, umutla bakmayacak­tır; aksine, yaşadığı acının öfke ve nefret duygusuyla büyüyecekt­ir. Bu çocukların, eşlerin, yakınların, akrabaları­n âdeta birer suçlu gibi cezalandır­ılması hiçbir şekilde kabul edilebilir bir yaklaşım değildir...

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye