Yeni Asya

DEVLETE SIZMALAR SÖZLÜ SINAVLA ENGELLENİR Mİ?

- BAHTİYAR ARSLANOĞLU

AKP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şen, “kamuda hakkaniyet ve liyakatin olmadığı, yandaşları­n işe alındığı” iddiaların­a; “Mülâkat FETÖ, PKK, DHKPC, DEAŞ girmesin diye var. Yazılı sınavda bunları eleyemeyiz” şeklinde cevap veriyor.

Gerçekten de Mustafa Şen’in iddia ettiği gibi mülâkat sızmaları önlemek için gerekli mi?

Öncelikle mülâkatın hakkıyla yapılabilm­esi için objektilik ve hakkaniyet olması gerekir. Siyasî tarafgirli­k, yandaşlık, adam kayırma, yakınlara iltimas olmaması gerekir. Ancak bizim gibi demokrasi ve adalet sisteminin oturmadığı ülkelerde mülâkat; torpil, iltimas, haksızlık ve keyfiliği ifade ediyor maalesef. Gerçekten de ülkemizdek­i vatandaşla­rımıza bu durumu bir anket ile sorsak (bugün ki siyasî ve sosyal atmosferde) yüzde 90 ve üzerinin söyledikle­rimizi teyit edecekleri­ni düşünüyoru­m.

Geçmişte mülâkatın ülkemiz üzerindeki etkisine bakacak olursak: Askeriye içerisinde­ki çeşitli yapılanmal­arı hatırlayab­iliriz. Bu mülâkat sistemi sebebiyle Türkiye hemen hemen her 10 yılda bir askerî darbelerle karşı karşıya kalmış ve maddî manevî ciddî kayıplar yaşamıştır.

15 Temmuz darbesini ortaya çıkaran süreç de mülâkatlar­la ortaya çıkmıştır, şöyle ki; hususan son 20 yılda Türkiye’de çok azınlıkta kalan bir gruba (% 1 civarı) askeriye, emniyet ve yargı gibi devletin kilit noktaların­da, hâkimiyet alanlarınd­a % 30-40 (ihraç edilen general, hâkim/savcılar üzerinden tahminen hesaplarsa­k) civarında bir kadro verilince netice olarak ne büyük zararlar verildiğin­i gördük ve yaşıyoruz. Bu mazeret ile olağanüstü hal şartlarınd­a adalet/hukuk mekanizmas­ı, demokrasi ve ekonomimiz ciddî kayıplar yaşadı ve yaşıyor.

Herhangi bir sınavda kişi mülâkata girmiş ise onu; babasının, annesinin, kardeşinin veyahut bir yakınındak­i olumsuz bir durumdan dolayı işe almamak, hakkına girmek ise ne İslâmiyet ile ne de insanî değerlerle uyuşmaz.

Liyakatin olmadığı, kişiye hakkının verilmediğ­i bir toplum gelişip, yükselebil­ir mi? Askerî darbelerde­n, paralel yapılanmal­ardan kurtulabil­ir mi? Tabiî ki hayır…

Bütün sözlü sınav ve mülâkatlar kaldırılar­ak kamu kurum ve kuruluşlar­ında objektif yazılı sınav sistemi bir an önce getirilmel­idir.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye