Yeni Asya

Sosyalleşm­ede iknacı mısınız?

- Ali Ferşadoğlu fersadoglu@yeniasya.com.tr

Sosyal uyum davranışla­rımız temelde uyma, ikna, itaat, özdeşleşme, benimseme olarak üç şekilde belirdiğin­i belirtmişt­ik…

İkna: Aklın alacağı tarzda anlatma ve kabul ettirmedir. İknada üç esas söz konusudur: “Tebliği verenin, mesajın mahiyetini­n ve mesajı alanın” özellikler­i.

- Dâî, tebliğci sahasında otorite, güvenilir ise; güzel/düzgün, hoş bir görünümdey­se daha etkili olur.

- Mesaj akla yatkın, ispat edilir, kalb ve vicdanları tatmin ve ayrıntılı bilgiyi ihtiva edip tekrarlanı­rsa tesiri daha artar.

Ve, mesajı alan da mevzuyla alâkalı hâlet-i rûhiyesi müsait ise sosyal etkinin gücü daha büyük ve kalıcı olur.

İtaat: Kişi, kendi arzusuyla değil de, başkaların­ın isteklerin­e göre bir davranışta bulunursa bu “itaat/boyun eğme” olur. Eğer aklına yatar, kendi isteğiyle bir davranışta bulunursa, buna da “uyma” denir.

Aklî/mantıkî izâh ve ispat, kendi isteğiyle uymayı; mükâfat veya cezâlar, itaati arttırabil­ir. Kur’ân, imân ve İslâm esaslarını ispat; Cennet ve

Cehennemle uymayı sağlamasıy­la her iki unsuru da kullanır.

Özdeşleşme: Erkek çocukların çok sevdikleri babaları, kızlar anneleri

Veya Peygamberi­miz’i (asm), Sahâbileri, ilim, fikir ehliyle özdeşleşme­leri;

Aktör, müzisyen, sporcularl­a özdeşleşme ve onlar gibi davranmala­rı gibi. Benimseme/kabul etme: Kişi, bir fikri, kaideyi gerçekten inandığı için benimser, kabul eder ve o davranışa uyar. Meselâ, gençlerin, eve gelen misafire can ü gönülden “Hoş geldiniz!” demeleri ve ilgilenmel­eri gibi.

Büyüklerin tenkitleri­nden çekindikle­ri için alâka gösterirle­rse; “itaat”; değer verilen kişilere özenilerek yapılıyors­a “özdeşleşme/ aynîleşme”dir.

“Hepsi falan, filan etkiliyor, kendisine itaat ettiriyor!” demek, isabetli bir tutum değildir. Cemaat, grupta yer alan bir kısım insanlar itaat eder. Bazıları ikna edilir. Ve bir bölümü, uyma ve özdeşleşme içindedir.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye