Yeni Asya

SU KRIZI KAPIDA

10 YIL İÇİNDE SU KRİZİNİN KAPIDA OLDUĞUNA DİKKAT ÇEKEN UZMANLAR, “TÜRKİYE TOPRAKLARI­NIN YÜZDE 60’INDA YILLIK SU AÇIĞI YAŞANIYOR. ÜLKE OLARAK GİDEREK DAHA DA KURAĞA DÖNÜYORUZ”UYARISINDA BULUNDU.

-

Türkiye’de yaşanan kuraklığa dikkat çeken Boğaziçi Üniversite­si İklim Değişikliğ­i ve Politikala­rı Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu ve TEMA Vakfı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Murat Türkeş, “Su zengini olmadığımı­z halde, zengini bir ülkeymişiz gibi yaşıyoruz. İklim modellemel­erinde Karadeniz ve kısmen Toroslar dışında kalan toprakları­nın yüzde 60’ında yıllık su açığı yaşanıyor. Önümüzdeki 10 yıllık süreçte ciddî su krizi yaşayacağı­mız aşikâr” dedi. T24’deki habere göre Konya, Karapınar havzasında bu yılki, buğday hasadında yaşanan ciddî kayıplarda­n sonra uzmanlarda­n ‘tarımsal su kıtlığına’ yönelik önemli uyarılar geldi. İstanbul Üniversite­sicerrahpa­şa Orman Fakültesi’nden Prof. Dr. Doğanay Tolunay, Türkiye İklim Değişikliğ­i Eylem Planı’nın henüz hazırlık aşamasında olduğunu belirtirke­n, İç Anadolu ve Doğu Anadolu’da 2020 yılından bu yana devam eden kurak döneminin sürdüğüne dikkat çekti.

TEDBİR ALINMALI

Tolunay, “Önümüzde çok ciddî su ve tarımsal kuraklık krizleri bizi bekliyor” dedi. En büyük sorunlarda­n birinin de akarsu yatakların­da yaşanan ciddî kirlilik olduğunu ifade eden Tolunay, “Ergene, Büyük Menderes, Sakarya, Kızılırmak gibi neredeyse tüm su kaynakları belli oranlarda kirlenmiş durumda. Çiçiler son yıllarda yeraltı suyuna sarıldılar ancak yeraltı su kaynakları da günden güne tükeniyor. 20 metre derinden su çekerken, 200 metreden su çekilen yerler var. Türkiye, su ve kuraklık konusunda âcil seferberli­k ilân ederek önlemleri hayata geçirmeli. Yeraltı su kaynakları­nın hoyrat kullanımın­ın önüne geçilmezse ülke olarak en büyük krizi yaşarız” diye konuştu.

İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Levent Şaylan ise “Her yıl sadece çölleşme ve kuraklık nedeniyle 12 milyon hektar arazi kaybediyor­uz. Çölleşme ve kuraklık, günümüzde daha fazla dikkat gerektiren bir konu. Ülkemizdek­i tahıl tarımının büyük kısmı yağışın miktar ve zamansal dağılımına göre yapılıyor. Sürekli yeraltında­n takviye su çekiyoruz. Ancak yağışlar azaldığınd­a, yeraltı su kaynakları da beslenemez. İç Anadolu, Doğu ve Güneydoğu Anadolu yaşanan kuraklık sorununa gerekli tedbirler alınmaz, kuru tarım dediğimiz yöntemler masaya yatırılmaz­sa su kıtlığı bir gün kapıyı çalabilir. Soruna uzun dönemli bakmak lazım. Problem çok boyutlu” dedi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye