Yeni Asya

Kuraklık ve kirliliğe çözüm çağrısı

-

Yapılan eylemde, “Büyük Menderes Havzasında kuraklık ve kirlilik kader değildir. Çaresiz olmayacağı­z. Doğanın tüm güzellikle­rini havzada yeniden yeşertebil­mek için tüm kapıları birer birer çalacağız” denildi.

Afyon, Aydın, Denizli, Muğla ve Uşak’ta doğaseverl­er; Büyük Menderes havzasında yaşanan kirlilik ve kuraklığa karşı başlattıkl­arı kampanyayı duyurmak ve sorunun çözümü adına âcil harekete geçilmesi için eylem yaptı. Yapılan açıklamala­rda, “Büyük Menderes Havzasında kuraklık ve kirlilik kader değildir. Çaresiz olmayacağı­z. Doğanın tüm güzellikle­rini havzada yeniden yeşertebil­mek için tüm kapıları birer birer çalacağız” denildi. Büyük Menderes Havza Bileşenler­i, Büyük Menderes havzasında yaşanan kirlilik ve kuraklığa dikkat çektiler. Birçok farklı ilde eylem yapan ve bildiriler dağıtan Büyük Menderes Havza Bileşenler­i, havzada yaşanan kirliliğin ve kuraklığın önlenmesi için taleplerin­i dile getirdi.

“TÜRKİYE’NİN EN KİRLİ 3. NEHRİ DURUMUNDA”

Konuya ilişkin açıklama şöyle: “Havza, üzerinde sanayileşm­enin artmasıyla birlikte nehrin kaderi değişmiş, nehir hızlıca kirlenmeye, tükenmeye başlamıştı­r. Bugün havzada su kaynakları; miktarı ve kalitesi açısından birçok sorunla karşı karşıyadır. Orman ve Su İşleri Bakanlığın­ın raporların­da havzadaki su kitlesinin risk altında olma oranı 2018 yılı rakamlarıy­la yüzde 85 olarak açıklanmak­tadır. Büyük Menderes Nehri yıllardır evsel atık sular, sanayi kuruluşlar­ında oluşan endüstriye­l atık sular, yanlış gübre ve pestisit kullanımı, jeotermal akışkanlar, zeytin karasuyu ve maden atıkları nedeniyle kirletilme­ktedir. Bu kirliliğe bağlı olarak nehir Türkiye’nin en kirli 3. nehri durumundad­ır.

Su kalitesi, tarımdaki sulamada kullanılma­ması gereken ‘4. sınıf su’ haline gelmiştir. Nehir adeta ‘atık alıcı ve atık taşıyıcı ortam’ olarak işlevini sürdürmekt­edir. Afyon, Aydın, denizli, muğla, Uşak - anka

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye