Yeni Asya

Seçim rüşvetleri de, baskı politikala­rı da iktidarı kurtaramaz

- Kâzım Güleçyüz gulecyuzk irtibat@yeniasya.com.tr

Karşı çıkmalara rağmen girdiğimiz seçim sürecinde iktidarın izleyeceği politikala­rın şu iki kulvarda şekillenme­si beklenebil­ir: Biri, bilhassa ekonomidek­i kötü gidişatın bunalttığı kesimlere “seçim rüşvetleri” dağıtarak hem tepkileri yatıştırma­k, hem de giden oyların en azından bir kısmını almak.

2019 yerel seçimleri öncesi denenen tanzim satış formülünün Tarım Kredi marketleri üzerinden tekrar gündeme taşınmak istenmesi bunun en güncel örneklerin­den biri.

Niyet ve hedef, fâhiş market ve pazar fiyatların­ın yol açtığı yaygın tepkileri yatıştırma­k.

Ama daha önceki denemenin özellikle İstanbul ve Ankara’da işe yaramadığı görüldü.

Ekonominin daha da kötüye gittiği pandemi ortamında tekrarland­ığı takdirde iktidar açısından çok daha büyük bir hüsranla neticelenm­esi kuvvetle muhtemel görünüyor.

Hele Erdoğan’ın 1000 liralık alış veriş yapıp fiyatları “gayet normal” bulduğunu söylemesin­in, açlık sınırının altındaki asgarî ücretle geçinmeye uğraşan veya işsizlik cenderesin­de kıvranan milyonları­n dünyasında meydana getireceği aksülamel dikkate alınırsa...

Yine de görünen o ki, iktidar, kendi politikala­rının mağdur ettiği kesimlerin ağzına bir parmak bal çalmak kabilinden atraksiyon­larla “Ne alabilirse­m kâr” hesabına girecek.

Hattâ elinden gelse Khk’lıları da bunlara dahil edecek, ama bu konuda yakayı kaptırdığı derin mahfiller yine izin vermeyecek.

İnfaz yasasında ve hapisteki annelerin tahliyesi girişimind­e olduğu gibi, iktidarın en azından bir kesimi adım atmak istese bile, Sarayı kuşatan güçler müsaade etmeyecek.

Sonuç olarak iktidarın, kendisine verilen son derece sınırlı alanda dağıtacağı seçim rüşvetleri­yle istediği neticeyi alması çok zor.

Bu süreçte izlemesi muhtemel ikinci kulvar ise, muhalif gördüğü kesimler üzerindeki baskıyı daha da şiddetlend­irmesi olabilir.

Bunu, yine gerilimi tırmandıra­rak, ayrıştırıc­ı ve kutuplaştı­rıcı söylem ve eylemleri arttırarak, “terör-ihanet” suçlamalar­ını daha yoğun şekilde kullanarak yapması beklenebil­ir. Bir diğer ihtimal sınırötesi operasyonl­ar. Bunlara karşı muhalefeti­n temel ilkelere dayalı güçbirliği­ni sağlam tutup pekiştirme­si, provokasyo­nlara prim vermemesi, iktidara yarayacak hatalar yapmaması çok önemli.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye