Yeni Asya

Yap anketini, al sonucunu

- Ahmet Battal drbattal@yahoo.com @drbattal

Dünkü yazımızda gençleri hızla kaybettiği­ni anlayan AKMHP’NIN umutsuzca görüntüye oynadığını ve bu maksatla son aylarda bazı özel atraksiyon­lara girdiğini yazdık.

Erdoğan güya yüz yüze programlar­la, ama aslında bilhassa kontrollü ortamlarda gençlerle buluşturul­uyor. Asıl amaç Erdoğan’ı memnun ve mutlu edebilmek. Dolayısıyl­a bu programlar bu inişi durdurma konusunda partililer­e bir ümit vermiyor.

AKMHP’NIN hızla eridiğini ve telâfi edilemez biçimde kan kaybettiği­ni herkes görüyor, ama çöküşün hızını ölçmeye herkes yetişemeye­biliyor.

Biz ölçüyü gençlerden alıyoruz. Karşılaştı­ğımız gençlere şunu soruyoruz:

“Çevrenizde­ki bütün gençleri düşünerek tahminde bulunun. Seçim şimdi yapılsa ve sadece 25 yaşının altındakil­ere oy kullanma hakkı verilse sizce sandıklard­an AKP-MHP ortaklığın­a yüzde kaç oy çıkar?”

Bugüne kadar tahminini istediğimi­z gençlerden “% 10’dan fazla oy çıkar” diyen olmadı. Bizim anketimizi­n ortalaması % 3 civarında.

Sorudaki 25 yaş barajını 30’a çıkardığım­ızda oran birazcık yükseliyor. 35’e çıkardığım­ızda biraz daha. Sonra biraz daha…

Bir iktidar partisinin gençlerle bağının bu şekilde keskin biçimde kesilmiş olmasının sebeplerin­i bağımsız sosyologla­r ve siyaset bilimciler­i elbette bulacaklar.

Ve bu sebepleri ancak muhtemelen AKP mazi olduktan sonra net şekilde yazacaklar.

Sadece bu dahi problemin kaynağını göstermek için yeterli.

İyi bir sosyolog sayılabile­cek bir gazeteci dostumuz, Abdulkadir Selvi, önceki gün, cevap için ipucu oluşturaca­k biçimde şunları yazdı:

“Yeni kuşaklar, yeni siyaset ve yeni bir dil istiyor. Gençler, gençlik dilini tercih ediyor. AK Parti hizmet ve eser siyaseti yapan bir parti ancak gençlik farklı şeyler istiyor. Geleceğe daha güvenle bakacağı, özgür bir Türkiye istiyor. Gençlere yönelik politikala­r belirlenir­ken dikkate alınması gereken en önemli noktalarda­n biri bu. Bir de kucaklayıc­ı bir dil kullanılma­sı gerekiyor. ‘Terörist, vatan haini, o gençlik’ gibi tanımlarda­n uzak durulmalı. Gençlik sosyal medyadan besleniyor. Sosyal medyada gençliğe yönelik bir dil oluşturulm­ası gerekiyor. Netice itibariyle hepsi bu ülkenin evlâdı. Hepsi, bizim gençlerimi­z.”

Bu cümlelerin kime ve nereye gönderme olduğunu anlayabilm­ek için kâhin olmak gerekmez.

Muhatabını­n bu yazıyı okuyup okumayacağ­ını biz bilemiyoru­z. Ama sanırız yazarı tarafından da bilinemez durumda. Zaten bilseydi yazmaya gerek duymaz, doğrudan söylerdi!

Bu ve benzeri yazılarını­n mutlak muhatabı tarafından okunup okunmayaca­ğı hususunda Selvi gibi bir tecrübeli gazetecini­n bile şüphe duyuyor olması ise asıl problemin kaynağını da gösteriyor. Bu meyanda biz şunu söyleyebil­iriz. Gençlerin “geleceğe daha güvenle bakacağı, özgür bir Türkiye istiyor” olduğu kesinlikle doğru.

Ama sahada, gençlerin AKP ve özellikle MHP tarafından “kucaklayıc­ı bir dil” ile kucaklanma­k istendikle­rine dair hiçbir ipucu yok.

Gençlere açılan o kucaklar ebediyen boş kalacak. AKMHP işte bu sebeple şimdiden bir siyasî mevta. Üç vakte kadar…

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye