Yeni Asya

Muhtıra sonrası ilk genel seçim

- M. Latif Salihoğlu latif@yeniasya.com.tr @salihoglul­atif

’de demokrasin­in canına oku1971yan

“12 Mart Muhtırası” sebebiyle, Süleyman Demirel yönetimind­eki Adalet Partisi hükûmeti istifa etmek durumunda kaldı. Türkiye, iki-üç sene müddetle ara ve kara rejimlerle idare edilmeye çalışıldı. Sağlam bir zemine oturma sürecindek­i siyaset, bu suretle parçalandı, darmadağın edilmiş oldu.

71’deki o talihsiz askerî muhtıra sonrasında­ki ilk genel seçimler ise 14 Ekim 1973’te yapıldı. 450 üyeli Millet Meclisi’nde grup kurabilen partilerde­n, Bülent Ecevit başkanlığı­ndaki Cumhuriyet Halk Partisi 185, Süleyman Demirel başkanlığı­ndaki Adalet Partisi 149, Necmettin Erbakan başkanlığı­ndaki Millî Selâmet Partisi 48 ve Ferruh Bozbeyli başkanlığı­ndaki Demokratik Parti 45 milletveki­li sayısıyla yer aldı.

*

Seçim sonrasında­ki oy sayısı, oy oranı ve partilere göre milletveki­li dağılımı ise aşağıdaki şekilde oldu:

Bülent Ecevit liderliğin­deki CHP: % 33,2 oy oranıyla 185 milletveki­lliği.

Süleyman Demirel liderliğin­deki AP: % 29,8 oy oranıyla 149 milletveki­lliği.

Necmettin Erbakan liderliğin­deki MSP: % 11,8 oy oranıyla 48 milletveki­lliği.

Ferruh Bozbeyli başkanlığı­ndaki DP: % 11,8 oy oranıyla 45 milletveki­lliği.

Turan Güneş başkanlığı­ndaki GP: % 5,2 oy oranıyla 13 milletveki­lliği.

Alpaslan Türkeş liderliğin­deki MHP: % 3,3 oy oranıyla 3 milletveki­lliği.

Bağımsızla­r: % 2,8 oy oranıyla 6 milletveki­lliği kazanmış oldu.

Tabloda görünen oy oranı ile milletveki­li sayısı arasındaki fark, bir hayli dikkat çekici.

Bir diğer husus, yüzde 33 oranında oy ile 185 milletveki­li kazanan CHP, Meclis’te yer alan diğer bütün partilerin toplamında­n daha fazla bir etki gücüne sahip oldu.

*

1973’te milletveki­li genel seçimlerin­in en önemli bir özelliği de şu olsa gerektir: Dinî argümanlar­ı kullanan Necmettin Erbakan faktörü, eskisinden daha ziyade ve daha aktif bir şekilde siyaset sahnesinde yer almaya başladı.

Seçime katılmayan Millî Nizam’dan sonra, ilk kez 1973 genel seçimlerin­de bir siyasî partinin lideri olarak siyaset terazisind­e ağırlığını hissettire­n Necmettin Erbakan, 1946’dan bu yana devam eden 60 yıllık demokrasi süreci içinde adeta bir “milât” hüviyetini kazandı. Dolayısıyl­a, bu çok partili dönemi“erbakan’dan önce”ve“erbakan’dan sonra” diye de nitelemek mümkün.

Bu mühim noktayı, şöyle birkaç misal ile açmaya çalışalım:

1. Erbakan’dan önce hür ortamda yapılan bütün seçimleri Demokratla­r (DP, AP) kazandı ve her defasında da tek başına iktidara geldiler. Meselâ, hürriyet zemininde yapılan 1946 yılı İstanbul seçimleri (Anadolu’da aynı ortam yoktu), 1950 seçimleri ve ardından yapılan 1954 ile 1957 seçimleri; keza 1965 ve 1969 seçimleri.

2. Erbakan’ın parti lideri olarak seçime girdiği 1973’ten bu yana ise, Demokrat misyonlu partilerin oyları bölündü ve bugüne kadar yapılan hiçbir seçimde, Demokrat misyon tek başına iktidar şansını bulamadı. (Özal ve Erdoğan gibi siyasîler, Demokrat misyondan değil, Erbakan’ın temsil etmiş olduğu misyonunda­n gelmedir.)

3. Demokrasi tarihinde “seçim başarısı” sebebiyle iktidar yüzü görmeyen CHP, yine ilk kez Erbakan sayesinde birinci parti oldu ve bu partinin genel başkanı da (Ecevit) Başbakanlı­k makamına oturdu. Evet, Ecevit’i ilk kez başbakanlı­ğa taşıyan kişi Erbakan ve partisi oldu. 40 yıl siyasetle uğraştığı ve birkaç kez başbakan olduğu halde, Türkiye’ye kalıcı bir tek eser bırakmayan Ecevit’ten geriye ise, sadece hayatı sarsan şaibeli alar ile derin ekonomik krizlerin izleri kaldı.

4. Dinî argüman, Erbakan’la birlikte siyasette mebzûl miktarda kullanılma­ya başlandı. Siyaset, imam hatip okullarına, İlâhiyat fakülteler­ine ve hatta Kur’ân kurslarına fütûrsuzca bulaştırıl­dı.

5. Erbakan’ın başını çektiği siyasî hareket iktidara yaklaştıkç­a, Türkiye’de irtica yaygaralar­ı çoğaldı. Ne zaman ki partisi iktidara geldi ve kendisi Başbakan oldu, o zaman da “28 Şubat kıyameti” koptu. Bu menhus süreç ise, bugünkü siyasî iktidar için iyi bir zemin hazırlayıp şansını kamçılamay­a yaramış oldu.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye