Yeni Asya

En tehlikeli yollardan biri

BAYBURT-TRABZON ARASıNDA 3 BİN 500 METRE YÜKSEKLİKT­EKİ SOĞANLı Dağı ÜZERİNDEKİ DİK YAMAÇLARDA­N İKİ İLİ BİRBİRİNE BAĞLAYAN VE “DÜNYANıN EN TEHLİKELİ YOLU” SEÇİLEN DEREBAŞı VİRAJLARı, TABİAT VE ADRENALİN TUTKUNLARı­NıN İLGİSİNİ ÇEKİYOR.

-

BAYBURT TRABZON arasında yer alan, “dünyanın en tehlikeli yolu” seçilen Derebaşı Virajları, tabiat ve adrenalin tutkunları­nı ağırlıyor. 1914 yılındaki Rus işgali sırasında yöre halkının çalıştırıl­masıyla inşa edildiği bilinen yolda, özellikle kış aylarında çığ ve heyelan gibi tabiat olayları sıkça yaşanırken, bölgenin karakteris­tik özelliği olan sis, Soğanlı Dağları zirvesinde­ki vadi boyunca etkisini sürdürüyor.

Kullanıcıl­arına dünya genelindek­i tehlikeli ve zorlu yolların tanıtımını yapan www.dangerousr­oads.org adlı site tarafından 6 yıl önce “dünyanın en tehlikeli yolu” seçilen Derebaşı Virajları, sarp kayalıklar üzerinde ve araçla tek seferde dönülmesi mümkün olmayan 13 keskin virajla sürücülere zor anlar yaşatıyor.

Gümüşhane Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü (GÜDAK) üyeleri, sürücülere zor anlar yaşatan ancak tabiî güzellikle­riyle de son yıllarda tabiat ve fotoğraf tutkunları için yeni bir rota haline gelen Derebaşı Virajları’nda yürüyüş gerçekleşt­irdi.

Dünyanın En zorlu yollarında­n birisi

Bayburt ve Gümüşhane’den yola çıkan tabiat tutkunu 21 kişi araçla Bayburt’un Aydıntepe ilçesine bağlı Dumlu Köyü’ne geldi. Yürüyüşler­ine buradan başlayan ekip, Bayburt ile Trabzon arasında “dünyanın en tehlikeli yolu” olarak bilinen Derebaşı Virajları’na ulaştı. Yoğun sis ile yağmurun da etkili olduğu güzergâhta yürüyüşler­ini sürdüren ekip, yaklaşık 15 kilometre katetti.

GÜDAK Başkanı Mustafa Akbulut, bölgede tabiî güzellikle­riyle dikkati çeken turizm rotalarını sık sık ziyaret ettiklerin­i söyledi.

Bu yılki programlar­ına Derebaşı Virajları’nı aldıkların­ı belirten Akbulut, “Hava şartları biraz ağır olmasına rağmen çok güzel bir geziydi. Burası dünyanın en zorlu yollarında­n birisi olmasıyla dikkati çekiyor. D 915 Karayolu üzerindeyi­z ve burası sürücüler tarafından kullanılıy­or. Kullanıldı­ğı için çok zor bir parkur. İkinci bir aracın buradan geçmesi gerçekten zor. Herkese burayı gezip görmesini tavsiye ediyoruz.” dedi.

Zorlu hava şartlarına rağmen belirledik­leri parkuru tamamladık­larını dile getiren sporculard­an Fatma Cebeci de şunları kaydetti: “Son derece keyili bir aktiviteyd­i. Bildiğiniz gibi Derebaşı Virajları dünyanın en zorlu yollarında­n biri. O yüzden diğer insanların da gelip görmesi gereken yerlerden birisi olduğunu düşünüyoru­m.” Bayburt - aa

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye