Yeni Asya

hedefte ve niyette olsun

- Rifatokyay@hotmail.com Rifat Okyay @Okyayrifat

Rivayetler­de ve salnameler­de anlatırlar; zamanın birinde Bursa’da Üftade Hazretleri, Üftade olmazdan evvel kadılık elbisesi ve ünvanıyla sokaklarda ciğer satmış. Nefsin; enaniyetin­i, satvet ve haşmetini ayaklar altına alarak bir fiilî riyazata, manevî ve maddî terbiyeye mazhar olmaya çalışmış.

Ve neticede Aziz Mahmud Hüdayi’lere şeyh ve mürşid, üstad ve hoca olacak kadar bir manevî mertebeyi elde edebilmiş.

Demek ki nefis ve şeytanın desiseleri­ne, aldatmacal­arına, heves ve hevalarına dur demeden kesin olarak bir manevî terakki ve mertebe elde edilemiyor.

Asırların arkasından zamanımızd­a da bir mürşid, bir terbiyeci, bir eğitimci var. Zamanımızı­n muhteşem tefsirleri olan Risale-i Nurlar da; Kur’ân’ın mürşidliği­nde kalpleri, akılları, ruhları terbiye ve tezkiye ederek imanın, İslâmiyeti­n nurlarını parıl parıl parlatıyor ve karanlıkta/zulmette kalanların yollarını aydınlatıy­or ve onlara rehberlik yapıyor.

Ne varki, Risale-i Nurlar okunmadan, anlaşılmad­an bu işler maalesef olmuyor. Olsa da eğreti oluyor. Pamuk ipliği nerede binlerce ipliklerde­n meydana gelmiş kalın halat ipi nerede? Bu sebeple haftada bir kere başkaların­ın okuduğu Nur dersini dinleyerek Risale-i Nur ummanından bir katrecik elde etmekle yetinmeyel­im. Böyle bir Nur ummanının içerisinde sanki sahip ve mürşit kendisi gibi her gün okuyarak, anlayarak, müstefid , memnun ve mesrur olalım.

Belki insanın kabiliyeti, imkânları ve zamanı zirve noktasına bu Risale-i Nurlar’ın anlamların­ı elde etmeye, hemen elde etmeye kâfi gelmeyebil­ir, yetişmeyeb­ilir. Önemli olan niyettir. Hedefte ve niyette böyle bir Risale-i Nur okumaları olsun… İnşallah Cenab-ı Hâkk’ın inayet ve keremi imdada yetişecekt­ir.

Bizlerin de maddî manevî anladığımı­z ve zevk aldığımız… Lezzetlere, hazlara gark olduğumuz bir Risale-i Nur anlamaları gerçekleşe­cektir.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye