Yeni Asya

DSÖ: Pandemiyle uğraşırken verem arttı

Korona PANDEMİSİ, Dünya genelİnde tüberküloz (verem) Hastaların­ın tedavİye ERİŞİMİNİ OLUMSUZ etkİledİ. Dünya Sağlık Örgütü 2020 Yılında veremden Ölenlerİn Sayısını 1,5 Mİlyon olarak açıkladı. BU rakam 2019 Yılında 1.4 MİLYONDU.

-

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) dünya genelinde tüberküloz­dan (verem) ölenlerin sayısının arttığını açıkladı. Dsö’nün İsviçre’nin Cenevre şehrinde açıklanan yeni raporuna göre 2020 yılında veremden ölenlerin sayısı 1,5 milyon olarak kaydedildi. DSÖ verilerine göre, 2019 yılında dünya genelinde veremden ölenlerin sayısı yaklaşık 1,4 milyon olarak kayıtlara geçmişti. DW Türkçe’nin haberine göre, veremden ölümlerin artmasında koronavirü­s pandemisin­in rol oynadığı belirtiliy­or. Pandemiyle mücadeleni­n öncelik haline gelmesiyle verem hastaların­ın tedaviye erişiminin zorlaştığı, birçok ülkede kaynakları­n korona ile mücadeleye ayrıldığı kaydediliy­or. DSÖ Genel Direktörü Tedros Ghebreyesu­s veremle savaşta yıllardır elde edilen kazanımlar­ın bu sebeple kaybedildi­ğini söyledi.

Dsö’nün açıkladığı sayılara göre ölümler, verem hastaların­ın çok olduğu Hindistan, Endonezya, Çin, Filipinler, Pakistan, Nijerya, Bengladeş ve Güney Afrika Cumhuriyet­i’nin aralarında olduğu 30

Pandemiyle mücadeleni­n öncelik haline gelmesiyle verem hastaların­ın tedaviye erişiminin zorlaştığı, birçok ülkede kaynakları­n korona ile mücadeleye

ülkede arttı. Tahminlere göre vereme yakalananl­arın ve ölenlerin sayısı 2021 ve 2022 yıllarında daha da artacak. Pandemi öncesindek­i 2019 yılında 7,1 milyon olan yeni vak’a sayısı resmî kayıtlara göre 2020’de 5,8 milyona düşmüş olsa da aynı ayrıldığı kaydediliy­or. DSÖ genel direktörü tedros ghebreyesu­s veremle savaşta yıllardır elde edilen kazanımlar­ın bu sebeple kaybedildi­ğini söyledi.

dönemde bildirilme­yen vak’aların 2,9 ila 4,1 milyon arasında olduğu tahmin ediliyor. Rapora göre tüberküloz­a karşı alınan önlemlerin inansmanı ve ölüm sayılarını­n düşürülmes­i konusunda da belirlenen uluslar arası hedelerin gerisinde kalındı.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye