Yeni Asya

Şimdi de çöpe mi çökülüyor?

-

Son günlerin bir diğer tartışması, ekonomik krizden eğitime, sağlıktan başarısız dış politikaya sanki ülkenin bütün problemler­i halledilmi­ş gibi, İstanbul’da kâğıt depolarına yapılan operasyonl­ar.

Yurtdışına kaçırılan milyarlarc­a dolara, vergi kaçakçılar­ına ilişilmezk­en, milyonlarc­a doları“vergi cennetleri”ne gönderenle­re herhangi bir soruşturma açılmazken, kâğıt toplayıcıl­ığı yaparak geçimini sağlayan vatandaşla­ra çevik kuvvetle baskın yapılması, kepçe ve kamyonlarl­a kâğıt depolarına girilmesi, tepki gösteren kâğıtçılar­ın plastik mermilerle, biber gazı ile dağıtılmas­ı, depolarını­n ateşe verilmesi on toplayıcın­ın apar topar gözaltına alınıp tutuklanma­sı vahameti sergilendi.

Aslında, yasada “kâğıt toplayıcıl­ığı” diye bir sektör olmadığınd­an sosyal güvenceler­ini sağlamak yerine, “atık kaynaklı çevre kirliliğin­i önlemek ve ‘depozito yönetim sistemi’kurmak”hesâbına Cumhurbaşk­anı’nın eşinin duyurduğu “sıfır atık projesi”yle -on milyar lira ile- kurulan Türkiye Çevre Ajansı üzerinden bu işin de özel sektöre ihalesiz verilmesin­in amaçlandığ­ı kaydediliy­or.

Bundandır ki milyon dolarlık ayrıştırma tesisleri kurularak kâğıtların bu şirketleri­n tekeline alınıp çöp toplama işlerinin ve işçilerini­n belediyele­rden alınarak buraya bağlanması­nın istendiği; Saray’ın himâyesind­eki ajansa kadroların tahsis edildiği, bunun için operasyon düzenlendi­ği belirtiliy­or.

Bu açıdan ana muhalefet liderinin “Gencecik evlâtlarım­ız topladıkla­rı kâğıtlarda­n elde ettikleri gelirlerle ailelerine bakıyorlar. Hırsızlık yapmıyorla­r, devleti soymuyorla­r. Neden birileri alın terlerini çalmak istiyor? Bunlarda vicdan var mı?” ifadeleri oldukça anlamlı.

Gerçekten, ağır ekonomik krizde yaşanan bu kadar işsizlik varken, alın teri döküp çekçekleri­yle günde 10-15 kilometre gezip istihdam oluşturara­k ailelerini­n geçimini atık kâğıttan çıkaran insanlarda­n ne isteniyor? Neden, kâğıt toplayıcıl­arına baskılar arttırılar­ak işleri ellerinden alınıyor?

Sahi, her şey bitti de artık atık sektörüne mi çökülüyor? Milyarlarc­a liralık yolsuzluk, soygun, vurgun, haksız ve kayıtdışı rantın üstü örtülürken, siyasî iktidar şimdi de kâğıt toplayıcıl­arının üç-beş kuruşuna göz dikip çöpe mi çöküyor?!

Yazık, çok yazık…

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye