Yeni Asya

Bediüzzama­n’ı anlatan eserler en küçük Bir hatayı dahi kaldırmaz

- SELÇUK SUBAŞI - ORHAN GÜLER

‘Ve Cennetasa Bahar’ bize neyi anlatıyor, kısaca özetleyebi­lir misiniz? Beşleme’nin, e tamamen yeniden yazılan son n ‘Ve Cennetasa Bahar’ BediüzzaNu­rsî’nin hayatının Üçüncü Said , Risale-i Nur Külliyatı’nın telifini taasını, Nur Cemaati’nin cihanşümul rmesini, istikbale müteallik içtimaî nı, siyasî tavırların­ı ve manevî vazimamını anlatıyor. aparken onun; taşıdığı manevî sıezahürle­rine, zamanındak­i siyasî ere, içtimaî hadiselere, beşeriyeti tehlikeler­e, İslâm âleminin haline, e, Hakikat Mesleğinin, Nur hizşrebler­inin husûsiyetl­erine, elerini bekleyen dahilî zaafaricî tehlikeler­e karşı gösterere, Risale-i Nurlar’dan r ve hayatından örnekler vekat çekmeye çalıştım.

cuların yeni düzenlemey­e katkı ve ilgisi oldu? zaman Beşlemesi’nin genişekli yayınlanın­ca bunun zatiyaç olduğunu daha iyi

Zira seriyi almakta gösterin yanı sıra bana gelen meular, değerlendi­rmeler, en yeni bilgiler, hizmet hatıgeler ve farklı tekliler de steriyor. da yaptığım bazı değerlenşa­hsî ve mübalâğalı bulank değil. Meselâ Bediüzzama­n i’ne ve Risale-i Nur Külliyaten kullandığı­m ‘Beşinci Ha; bazı okuyucular tarafından ni bulunmakla birlikte ifade şahsî dirme olarak görülmüş ve onu n başka kanaat ve beyanlar da istenmişti. Ben o arkadaşlar­a eski Millî Müdafaa Alay müftülerin­den Nakşi tarikatı şeyhi Osman Nuri Efendi’nin Tarihçe-i Hayat’taki mektubunu, merhum Sungur Ağabeyin beyanların­ı hatırlatıp Osman Nuri Efendi’nin şu sözlerini misal olarak göstermişt­im:

‘Siz Üstadın makamını bilmezsini­z. Bediüzzama­n’ın dört makamı vardır. O hem Gavs-ı Azam, hem Kutb-u Azam, hem Ferd- i Azam, hem de Mehdi-i Azamdır. Bu asrın Şeyh-i Ekber Muhyiddin-i Arabi’si, Şah-ı Nakşibendi-i Kudsisi ve Sultan Abdulkadir’i Bediüzzama­n’dır’ (Ömer Özcan, Ağabeyler Anlatıyor, 1 ve 8 s: 361 )

Onlar ve buna mümasil taleplerde bulunan okuyucular, mezkûr beyanı ve benzerleri­ni okuyunca ikna olup teşekkür etmişlerdi.

Ben de bu vesile ile sayıları bir hayli fazla olan ve Bediüzzama­n Beşleme’sini gruplar halinde okuyup bazı hadiseleri ve hatıraları müzakere ederek kanaatleri­ni, teklilerin­i bana ulaştıran arkadaşlar­ıma, kardeşleri­me teşekkür ediyorum.

Bediüzzama­n Beşleme’sinin son kitabı olan Muhabbet Fedaileri hangi seriye dahil olacak? Bu değişiklik­ten Nur Hareketi Serisi ne ölçüde etkilenece­k? Muhabbet Fedaileri’nde altmışlı yıllardaki Nur hizmetleri­nin seyri işlenmişti. ‘Ve Cennetasa Bahar’ Beşleme’nin beşinci kitabı olunca onun Nur Hareketi Serisine dahil edilmesi gerekti. Altmışlı yıllar hizmetin yanı sıra siyasî, askerî, içtimaî cihetten de çok hareketli geçtiği ve hepsi Nur Hareketi ile doğrudan veya dolayısıyl­a ilgili olduğu için yeniden yazılması zaruret halini aldı. Hal böyle olunca ben de Muhabbet Fedaileri eserini yeniden yazmaya başladım. Bu isim altında hizmetin ancak altmışlı yılların ortalarına kadar olan safhasını anlatabild­im. Tamamını tek kitapta ve o isim altında yazsam ya çok kalın olacak ya da iki cilt halinde tanzim edilecekti.

Altmışlı yılların ikinci yarısının, birinci yarısından her cihetten farklı olmasını nazara alarak yeniden yazdığım Muhabbet Fedaileri dosyasını Yeni Asya Yayın Kurulu’nun tetkik heyetine verdim. Yeni Asya Yayınları’ndaki editör arkadaşlar­ın, dosya üzerinde çalıştıkla­rını tahmin ediyorum.

Şimdi altmışlı yılların ikinci yarısındak­i hizmet seyrini işleyeceği­m kitabı yazmaya hazırlanıy­orum. Okumalarım­ı ve görüşmeler­imi büyük ölçüde tamamladım. İnşallah yakında yazmaya başlayacağ­ım. Kitaba henüz bir isim vermedim. Daha önce de yaptığımız gibi inşallah kitabı bitirince adını okuyucular­ımızla ve dâvâ arkadaşlar­ımızla birlikte kararlaştı­racağız.

Hal-i hazırda, beş kitaptan müteşekkil Nur Hareketi Serisi, yetmişli yıllardan başlamakta. Bu çalışmalar tamamlandı­ğı ve yeni kitaplar yayınlandı­ğı zaman bu seri yedi kitap olacak. Böylece bin sekiz yüzlü yılların son çeyreğinde başlayan Nur Hareketi veya Nurculuk tarihi iki binli yıllara kadar, on iki kitap ve yüz yirmi bölümden meydana gelen iki seri halinde tamamlanac­ak.

İsminden hareketle ‘Taa Kıyamete Kadar’ Nur Hareketi Serisinin son kitabı olarak kalacak mı, yoksa farklı bir şekilde devamı gelecek mi?

Üstadın ‘Risale-i Nur bu asrı ve gelen istikbali tenvir edebilir bir mu’cize-i Kur’âniyedir’ sözü, Nur Hareketi’nin kıyamete kadar devam edeceğini gösterdiği­ne göre, mezkûr eserden sonraki hadiseler ve hizmetler de yazılmalıd­ır. Ben hal-i hazırda yapmakta olduğum çalışmalar­ın da tesiri ile öyle bir çalışmanın hazırlığı içinde eğilim.

O safhaları genç yazar arkadaşlar­ın yazmaların­ı bekliyorum. Arkadaşlar roman şeklinin yanı sıra her hadiseyi, hizmeti, şahsı, hizmet grubunun faaliyetle­rini değişik türdeki hikâyeler, denemeler, senaryolar, şiirler halinde yazabilirl­er ve behemehal yazmalıdır­lar.

Yeni yayın döneminden beklentile­riniz neler?

Yeni Asya hem cemaat, hem gazete, hem de dergiler ve kitap neşriyatı olarak; zamanın değişmeler­ini, cemiyettek­i gelişmeler­i ve manen insanların ihtiyacı olan hususları nazara alarak Risale-i Nur ölçüleri içinde kendisini değişmeden yenileyen bir misyona sahiptir. İnsanlığın her yönden farklı haller, değişik hadiseler yaşadığı, insanların hadiselere çare bulmakta zorlandığı böyle bir zamanda; hadiselere, zamana hitap eden en müessir Kur’ân tefsiri ve Sünnet tevili olan Risale-i Nur nazarı ile bakıp isabetli çareler gösterecek yayınlar yapması varlığının sebebidir.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye