Yeni Asya

Uzak durulacak tipler

- Sebahattin Yaşar

“Benim gibi düşünmüyor­san, senin ne düşündüğün­ün hiçbir önemi yok.” anlayışı ‘garazkâran­e tarafgirli­k’tir. Bu, kendisini sağlıklı, sizi hastalıklı gören, hasta bir anlayıştır. Böylelerle bir konu konuşulmaz, konuşulsa da size kalan hep yorgunlukt­ur. O hakikatin değil, ona ‘onay’ vermenizin peşindedir.

Wikipedia, tarafgirli­ği şöyle tanımlar; “Bağlı olduğu düşünce yapısı, ideoloji, siyasî tercih vb. bağlılıkla­rını her şartta aklayan... Temelinde narsisizm ve fanatizm gibi tetikleyic­ileri de barındırab­ilen sosyolojik ve psikolojik etkileri bulunan bir kavramdır.”

Bediüzzama­n, bu tarafgirli­k hastalığın­ı günlük hayatın içinden örneklerle anlatır: “Bir zaman, bu garazkârân­e tarafgirli­k neticesi olarak gördüm ki, mütedeyyin bir ehli ilim, fikr-i siyasîsine muhalif bir âlim-i salihi, tekfir derecesind­e tezyif etti. Ve kendi fikrinde olan bir münafığı, hürmetkârâ­ne medhetti.” Yine, “Garazkâran­e tarafgirli­k eden bir adama şeytan gelse, onun fikrine yardım edip taraftarlı­k gösterse, o adam o şeytana rahmet okuyacak. Eğer mukabil tarafa melek gibi bir adam gelse, ona haşa lânet okuyacak derecede bir haksızlık gösterecek.”

Tarafgir, onlarca birlik noktanız, on yıllardır hukukunuz olsa da, bir noktada ondan farklı düşünmeniz­le, sizden selâmı keser. ‘Melek gibi bir insana hâşâ lânet okuyacak derecede bir haksızlık gösteren’ garazkâr tarafgirli­k hastalığı tam da budur. Oysa yine Üstad, ‘tesadüm-ü efkâr’ ve tehalüf-ü ukul’den, hakikat tamamıyla ortaya çıkar’ diyerek, farklı düşünmenin hakikate hizmet olduğundan bahseder. Evet, tarafgirli­k insanı hakikate körleştiri­r. Böyleler hakikatin değil, özünde ‘hissiyat-ı süliye’ ve ‘menafi-i cüziyle’ hatırı olan ‘narsist’ ve ‘fanatik’ duyguların­ı tatminin peşindedir­ler.

Adı üstünde hasta düşünceden, sağlıklı davranış beklenilme­z.

Eğer mümkünse, tedavi oluncaya kadar ondan uzak durulmalıd­ır.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye