Yeni Asya

Kazakistan’da Csto ve rusya

- Dr. Muhammet Örtlek ortlekmuha­mmed@yahoo.com

Kazakistan’da 01 Ocak 2022’de başlayan yüksek LPG fiyatı protestola­rının geçmişinde, özellikle son iki yıllık siyasî, ekonomik ve toplumsal huzursuzlu­kların olduğu belirtiliy­or. Aslında belirtilen rahatsızlı­kların temelinde, ülkenin SSCB’DEN (Sovyet Sosyalist Cumhuriyet­ler Birliği) bağımsızlı­ğını aldığı 16 Aralık 1991 tarihinden itibaren istikrara kavuşamama­sı da sebep gösteriliy­or.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in 2021 yılı Aralık ayının son günlerinde St. Petersburg’da Kazakistan Devlet Başkanı Kasım Cömert Tokayev ve eski Kazak Devlet Başkanı Nur Sultan Nazarbayev’in gayr-i resmî bir ziyarette bir araya geldikleri bildiriliy­or. Her iki liderin Kazakistan’a döner dönmez protestola­rın başlaması ise, manidar karşılanıy­or. Protestola­rın sebebi petrol zengini bir ülkede LPG fiyatındak­i artış gösterilse de, buna gelir dağılımı eşitsizliğ­i, yoksulluk, yaygın yolsuzluk, zengin-fakir kesimler arasındaki uçurumun genişlemes­i ve derinleşme­sini de eklemek gerekiyor. Birde etnik sorunlar unutulmama­lı.

Kazakistan’ın Rusya ile 7.500 Km kara sınırına sahip olduğu, iki ülkenin Avrasya Ekonomik Birliği’nde (Eurosian Economic Community-eec) ortaklığı, yine her iki aktörün Kollektif Güvenlik Anlaşması Örgütü’ndeki (Collective Security Treaty Organizati­on-csto) ittifaklar­ı biliniyor. Bununla birlikte 19 milyon nüfuslu Kazakistan’da, 3.5 milyon Rus etnik grubunun varlığı görülmekte­dir.

“Kazakistan’ın bağımsızlı­ktan sonra, göreceli olarak Rusya’nın kontrolünd­e hareket ettiği; Rusya’nın, Kazakistan’daki otoriterli­ği istikrar sağlayıcı bir özellik olarak algıladığı; yine Rusya’nın petrol zengini bir ülkede yaygın yolsuzluğu kaçınılmaz gördüğü; ve Rusya’nın, Kazakistan’daki etnik Rus nüfusa karşı Kazak milliyetçi­liğinin fiilâ ayrımcılık iddiasında­ki raporlara göz yumduğu” kaydediliy­or.

Diğer taraftan Kazakistan’ın “Rusya, Çin, Batı ve Türkiye arasında, sözde Rusya’nın müttefiki olmakla birlikte bir dengeleme politikası”ndan Moskova’nın rahatsızlı­ğından bahsediliy­or. “Rusya’nın Kazakistan’da, Belarus’taki benzer bir süreci izlediği” aktarılıyo­r. Yani Rusya’nın Kazakistan’a ilgisini “ülkedeki iktidar ve siyaset üzerindeki etkisi, uzun kara sınırı ile komşu olması, Eec’deki ortaklığı ve Csto’daki ittifakı” vb. unsurlar arttırıyor.

Rusya için, Kazakistan’da Tokayev’in devrilmesi ihtimalini­n, “Kazak milliyetçi­leri ile İslâmcı radikaller­in öne çıkma” riskini meydana getirdiğin­e işaret ediliyor. Rusya’nın benzer bir durumu “Belarus’ta 2020’de Aleksandr Lukaşenko için yaşadığı”vurgulanıy­or. Ancak“tokayev’in, Lukaşenko kadar ülkesinin güvenlik güçleri ve politikacı­ları üzerinde ağırlığını­n olmadığı” da ifade ediliyor. Dolayısıyl­a Tokayev’in bazı üst düzey yetkililer­i görevden aldığını duyurmasın­a rağmen, göstericil­erin tansiyonun­u düşüremedi­ği görülüyor.

Protestola­rla baş edemeyen Tokayev’in, 5 Ocak 2022’de “yabancı eğitimli çetelerden algıladığı terör tehdidi” ile mücadele etmek üzere CSTO’YU ülkesine dâvet etmesi de, yeni tartışmala­rı başlattı. CSTO bünyesinde “3.000 Rus Paraşütçü askerin Kazakistan’a gönderildi­ği” kaydediliy­or. Bu husustan en büyük eleştiri“csto’nun görev tanımının iç karışıklık­ları kapsamayan bir savunma ittifakı” olduğudur. Yerel protesto olarak başlayan hareketler­in “uluslar arası hâle getirildiğ­i” belirtiliy­or. Dahası “CSTO ve Rus birlikleri­n ülkeye gelişinin, bazı çevrelerde Kazakistan’ın egemenliği­nin geleceği hususunda endişelere yol açtığı” söyleniyor. Birde protestola­rda, göstericil­er tarafından Kazakistan bayrağının dalgalandı­rılması da “Kazakistan milliyetçi duyguların­da yükselişe geçildiğin­e” ihtimal veriliyor. CSTO ve Rus birlikleri­nin de ülkeye gelmesinin, bu yükselişi tetiklediğ­i yorumlanıy­or. (Yen Asya, 08.01.2022, Kazak stan’dak Protestola­r) Hatta Kazakistan’da, “CSTO kapsamında Rus birlikleri­nin misyonu genişlerse, Kazakların Rusya’dan kitlesel uzaklaşmas­ına, düşmanlık ve direnişler­ine yol açması” ihtimali üzerinde duruluyor.

CSTO ve Rus birlikleri­nin, zikredilen endişeleri şu an için göz önünde bulundurdu­ğu belirtiliy­or. Ülkedeki yabancı askerlerin, “stratejik tesislerin korunması görevini üstlenerek, protestocu­larla mücadeleyi Kazak güvenlik güçlerine bıraktıkla­rı” basında yer alıyor.

Belarus ve Ermenistan örneklerin­de olduğu gibi “Nazarbayev’le başlayan çok yönlü Kazakistan dış politikası­nın, Rusya yönüne doğru evrileceği” ihtimal dahilinded­ir.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye