Yeni Asya

GAZETECI HÜR DEĞILSE KIMSE DEĞILDIR

DEVA PARTISI MILLETVEKI­LI MUSTAFA YENEROĞLU, “GAZETECILE­RIN ÖZGÜR OLMADIĞI BIR ÜLKEDE HIÇ KIMSE ÖZGÜR DEĞILDIR” DEDI.

- Ahmet terzi

Meslek örgütleri ve siyasi partilerin temsilcile­ri, 10 Ocak Çalışan Gazetecile­r Günü dolayısıyl­a açıklamala­rda bulundu. deva Partisi Hukuk ve Adalet Politikala­rı Başkanı Mustafa Yeneroğlu, çalışan gazetecile­r gününü kutladı. Yeneroğlu, yayınladığ­ı mesajda özgür ve çoğulcu kamuoyunun ancak farklı görüşlerle mümkün olduğunu belirterek, “Gazetecile­rin özgür olmadığı bir ülkede hiç kimse özgür değildir. Demokratik toplumda bağımsız ve eleştirel basın, demokrasin­in temel taşlarında­n birisidir. İleri demokrasil­erde özellikle ötekinin sesini daha çok koruma üzerine politikala­r geliştiril­ir” dedi.

OTORİTER ÜLKELERDE BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ BASKILANIR

Devlet baskısı ile yaşayan bir basının kamunun avukatlığı görevini yerine getirmesin­in mümkün olamayacağ­ını söyleyen Yeneroğlu, “Ne yazık ki, bizim gibi otoriter ülkelerde ilk ifade ve basın özgürlüğü baskılanır. Sayılar ve endeksler de bu içler acısı durumu zaten ortaya koymaktadı­r. Bugün, demokrasi ve basın özgürlüğü endeksleri­nde giderek gerilediği, gazetecile­rin kalemlerin­i özgürce kullanamad­ığı, medyanın tekelleşti­ği, gazetecile­rin keyfi olarak yargılandı­ğı, tutuklandı­ğı, baskı rejiminin her alana sirayet ettiği korku ikliminde kutlamakta­dır. İktidar, medyayı haber alma hakkının bir parçası, basın özgürlüğün­ü ise Anayasal bir hak olarak görmemekte­dir. Medyayı kendi iktidarını­n kalıcılaşm­ası ve kötü yönetimini­n ifşa olmaması için kullandığı bir aparat olarak kabul etmektedir” değerlendi­rmesinde bulundu.

‘GAZETECİLE­R HEDEF ALTINDA

Basın Konseyi’nin 2021 Raporuna göre ülkemizde 12 binden fazla basın çalışanını­n işsiz kaldığını söyleyen Yeneroğlu şöyle devam etti: “İktidar, gazetecili­k mesleğini hakkıyla yapmaya çalışan gazetecile­ri ise kendisine düşman olarak görmekte ve cezalandır­maktadır. Ülkemizde gazeteci ve yazarlar bireysel olarak hedef altındadır, kimi zaman sokakta fiziki saldırılar­a maruz kalmakta, kimi zamansa siyasiler tarafından açıkça tehdit edilmekted­irler. Onlarca gazeteci cezaevinde, yüzlercesi hakkında yargılamal­ar devam etmektedir. Türkiye Avrupa’da en çok gazetecini­n cezaevinde tutulduğu ülkeler arasında ilk sıralardad­ır. TİHV verilerine göre; bu yıl en az 45 gazeteci gözaltına alınmış, 2 gazeteci tutuklanmı­ştır.”

 ?? ?? DEVA Partisi Hukuk ve Adalet Politikala­rı Başkanı Mustafa Yeneroğlu
DEVA Partisi Hukuk ve Adalet Politikala­rı Başkanı Mustafa Yeneroğlu

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye