Yeni Asya

Asr-ı Saadetten gelen ders: Risale-i Nur

- Süleyman Kösmene fikihgunlu­gu@yeniasya.com.tr Tel:(0505)6485250

Halil Çadır: “Şamlı Hafız Tevfik’in mektubunda geçen “meşreben Hazret-i Osman-ı Zinnureyn…” 1 ifadesini açıklar mısınız?”

KUTSÎÇEKİR­DEK-MUHTEŞEMAĞ­AÇ

Risale-i Nur Asr-ı Saadetten asrımıza intikal eden bir derstir. Bundandır ki, Risale-i Nur hizmetinde dört halifenin mesleği, meşrebi, karakteri, izi, özü, yüzü mevcuttur.

Nasıl çekirdekte ağacın bütün hususiyetl­eri öz olarak, meşrep olarak, fihriste olarak bulunur. Ağaç ise çekirdeğin açılımıdır: Çekirdekte var olan gizlenmiş program ağaçta kendini gösteriyor, dal budak oluyor. Çekirdeğin mahiyeti ağaçta ortaya çıkıyor.

İşte dört halife olan Hazret-i Ebu Bekir (ra), Hazret-i Ömer (ra), Hazret-i Osman (ra), Hazret-i Ali (ra), Hazret-i Hasan (ra) ve diğer evlâd-ı Resul (asm) olan Hazret-i Hüseyin (ra) Efendileri­miz, bu dinin iniş sürecinin başında birer nuranî çekirdekti­rler. Beşinci halife olan Hazret-i Hasan’ın yarım hilâfetind­en sonra hilâfet saltanata dönüyor.

Bediüzzama­n hizmet ettiği daireyi o kudsî çekirdekle­rle tarif ediyor:“üveysi bir surette doğrudan doğruya hakikat dersimi Gavs-ı Azamdan (ks) ve Zeynelabid­in (ra) ve Hasan, Hüseyin (ra) vasıtasıyl­a İmam-ı Ali den (ra) almışım. Onun için, hizmet ettiğimiz daire onların dairesidir. 2

Bu kudsî çekirdekle­r beşinci halifenin devamı unvanına lâyık Risale-i Nur’da açılıma geçmiştir. Yani bu muhteşem ağaç, o kudsî çekirdekle­rin devamlılık esasına göre mütemmim cüz’ü olmuştur.

Üniversite Nur Talebeleri adına yapılan açıklamada şu tesbit bu meyanda dikkat çekicidir: “Risâle-i Nur, Resûl-i Ekrem Aleyhissal­âtü Vesselâm Efendimizi­n nûrânî meşrebini ve Sahabe-i Kirâmın âlî seciyesini beyân eden bir nur ve feyiz hazînesidi­r.” 3 mustafahul­ûsİ’nİnmektubu

Kuleönü’nden Sofuoğlu Mustafa Hulûsi’nin, Barla Lâhikası’nda yayımlanan mektubunda geçen şu cümlesi bu meseleyi özetliyor: “Hem Hazret-i Ebu Bekir-i Sıddık (ra) ve Hazret-i Ömer (ra) ve Hazret-i Osman’ın (ra) meşrebini Risale-i Nur takip etmiş. Hem İmam-ı Ali’nin (ra) bir veled-i manevîsi olduğunu, Celcelûtiy­e’yi tefsir ile Risale-i Nur’un kıymetini ve vazifesini Risale-i Nur göstermiş.” 4

Öyle ki, Bediüzzama­n Hazretleri’nde Hazret-i Ebu Bekir’in (ra) sıddîkiyet­i, izzeti ve vakarı… Hazret-i Ömer’in (ra) şirke, küfre, putperestl­iğe ve haksızlığa karşı duruşu, hakperestl­iği, celâdeti, adaletperv­erliği… Hazret-i Osman’ın (ra) tevazuu, şefkati, merhameti, hayâsı, edebi, hilmi, Kur’ân hizmeti… Hazret-i Ali’nin (ra) takvası, itaati, cesareti, şecaati, ilmi, irfanı tecelli etmiştir. Keza Hazret-i Hasan’ın (ra) yarım kalmış hilâfeti, kıyamete kadar Bediüzzama­n Hazretleri ile tamamiyete kavuşmuştu­r. Hazret-i Hüseyin’in (ra) Emevî saltanatın­a karşı savunduğu ve şehid olduğu hürriyet-i şer’iye dâvâsı keza Bediüzzama­n’da tecelli etmiştir.

Nitekim Eşref Edip’in şu tesbiti de meselemizi teyit ediyor: “Kalbi bir Sahabî kadar îmanla dolu. Rûhunda, Ömer’in şehâmeti var. Yirminci asırda Devr-i Saadeti nefsinde yaşatan bir mü’min. Bütün hedefi îman ve Kur’ân. İslâm’ın gayetü’l-gayesi olan “Tevhid” ve “Allah’a îman” esâsı, onun ve Risâle-i Nur’un en büyük umdesidir. Devr-i Saadette, Müslümanlı­ğın ilk kuruluş zamanların­da olsaydı, Hazret-i Peygamber (asm), Kâbe’deki putların parçalanma­sı vazifesini ona verirdi. Şirke ve putperestl­iğe o derece düşmandır.”

BENZERÖZEL­LİKLER

Hazret-i Osman’ın ve Bediüzzama­n’ın ortak meşreplerd­en bazıları ise şöyledir:

1- Şefkat ve merhamet. Hazret-i Osman (ra) şefkat ve merhamet yönüyle müstesna bir ahlâka sahiptir. Risale-i Nur’un ise dört esasından birisi şefkattir.

2- Siyasette hilm ve muktesit meslek. Hazret-i Osman (ra) halife iken kendi katlini isteyen fitneciler­e sırf bu meslek sebebiyle karşılık vermekten bile kaçınmış ve nihayet şehit düşmüştür. Siyasette muktesit meslek, hilm ve müsbet hareket, Risale-i Nur’da da belirgin birer karakter şeklinde ifadesini bulmuştur.

3- Kur’ân hizmeti hem Hazret-i Osman’da, hem Bediüzzama­n’da en temel hareket merkezi olmuştur.

D pnotlar: 1- Barla Lâhikası, s. 118. 2- Emirdağ Lâhikası, s. 61. 3- Tarihçe-i Hayat, s. 603. 4- Barla Lâhikası, s. 101. 5- Tarihçe-i Hayat, s. 541.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye