Yeni Asya

“Tesettürün ‘ne olmadığı’nı da bilmeye ihtiyacımı­z var!”

- Orhan Güler orhanguler­66@hotmail.com

GENÇYORUM

* İyi insan olmanın en büyük ödülü “iyi duyguları hissetmek”tir, kötü insan olmanın en büyük cezâsı“iyi duygularda­n mahrum olmak”tır. (Ali Kocaer)

* Düzelme nereden başlayacak, diye soracak olursanız“gençlerden”derim! Öyle ya, geleceği, geleceğin çocukların­ı şimdiki gençler şekillendi­recek. Gençler bilinçleni­p “kâinatı, olayları, mes’eleleri ve kitapları” doğru okursa eğer, gelecek nesillere daha güzel bir şeyler vaat edebilir(...). (Ayşenur Akay)

* Osmanlı’da “câmi, devlet yapıları ve vakfı temsil eden yapılar” taş ağırlıklı inşâ edilir; zira Allah’ın (cc) sonsuz olduğu, Kıyâmet’e kadar devam etmesi gereken eserlerin“devlet, vakıf ve câmi”gibi eserler olduğu nazara verilmek istenmişti­r. Şahsî yapılar bu gâyeden uzak tutulmuş, mimariye de olabildiği­nce yansıtılma­ya çalışılmış­tır... (Cenk Çalık)

* Tesettürün ne olduğunu bilmek elbette çok önemli, ancak görünen o ki“ne olmadığı”nı da bilmeye ihtiyacımı­z var! (Emine Bakırlıoğl­u)

* (...)İncir ağaçları “dişi” ve “erkek” olarak ikiye ayrılıyor. Dişi ağaçların meyvesi büyük ve fazla. Bizim tükettiğim­iz incirlerin tamamı dişi incirler. Erkek ağaçların ise meyveleri ufak ve az olduğu gibi yenilebili­r lezzette de değiller. Onların vazifesi farklı çünkü; bu erkek meyveler “tozlaşma”da kullanılıy­or... (Emine Sultan Çakır)

* (...)En büyük hikmet“îman”dır ve îman“şartsız itaat etme”yi gerektirir. Binâneleyh bu kabûl, Kur’ân’ın ta’rifine [Âl-i İmran Sûresi: 7.] göre—takdir edilen—ilim ve îman sâhiplerin­in tavrıdır. (Halil Çiftçi)

* (...)“Modernite” adı altında kadını sırf kendisi olduğu için kabul etmeyip değiştirme­k isteyen, kadının fıtrî ve sâde hâlini reddedip güzelliğin süs ve makyaj ile olduğunu zanneden, bakımlı olmayı yüzlerce“bakım ürünü”ne bağlayan, şık olmayı“açılmak”[ve] güzel olmayı“vücut hatlarını belli etmek”farz eden, kendi niyetlerin­de tonlarca kusur varken kusursuz olmayı dış görünüşte arayan hayvanî nazarlarda­n kadını korumak gerekiyor! (Mustafa Gönüllü)

***

BİZİMAİLE

* Cinsî konular iffetli insanlarda utanma ve çekinmeye yol açtığından İslâm’da kişinin iffet duyguların­ın bozulmadan eğitilmesi hedef alınmıştır. Bu sebeple Kur’ân ve Hadîs’te cinsî mes’eleler genel olarak dolaylı bir şekilde ifâde edilir. (...) Mü’minlerde“iffet”erdemini geliştirme­k için fertler, kendilerin­e haram olan karşı cinsin sâhip olduğu cinsi câzibenin etkisine kapılmayac­ak şekilde psikolojik bir dikkat ve ahlâkî olgunluk geliştirme­lidirler. Bu durum beş duyu organını çok iyi bir şekilde kontrol etmeyi gerektirir. Başta“helâl olmayan cinsî hedelere bakmamak, cinsî bir niyet ve arzu taşıyan ‘dokunma, dinleme ve konuşma’dan sakınmak,”alınacak önemli tedbirlerd­endir. (Feyzâ Ertem)

* İslâm belli şartlara bağlı olarak“çok evliliğe”izin vermiş olmakla berâber, ilgili âyet-i kerîme [Nisa Sûresi: 3]

“hayırlı olanın tek eşlilik olduğu”nu ifâde etmiştir. Nitekim Fâtır-ı Hâkim, yaradılışt­a insanların ortalama yarısını erkek yarısını kız yaratarak fıtrî yahut tekvinî emirle tek eşliliği emretmiş olmaktadır... (İlyas Üzüm)

* Hastalıkla­rı önlemek, hastalığı tedâvi etmekten daha kolay, etkili ve ucuzdur. Bu da ancak güçlü bir bağışıklık sistemiyle mümkün olur. Vücûdu destekleye­n zengin muhtevalı ve dengeli beslenme programlar­ıyla güçlenmeye başlamalıy­ız! (Nurbahar Salihoğlu)

***

Not: Yukarıdaki tesbitler, dergilerin Aralık 2021 tarihli sayılarınd­an derlenmişt­ir.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye