Yeni Asya

BES DÖNÜMLÜK AĞ CIKARILDI

MARMARA DENIZI’NDE HABITAT TAHRIBATIN­A SEBEP OLAN HAYALET AĞLARIN TEMIZLIĞI KAPSAMINDA, 5 AYDA 5 DÖNÜM ALANI KAPLAYACAK KADAR GIRGIR AĞI, 1 TROL AĞI VE 100 METRE UZATMA AĞI ÇIKARILDI.

-

ÇANAKKALE Onsekiz Mart Üniversite­si (ÇOMÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojis­i Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Ayaz koordinesi­nde 13 kişilik ekip, ‘Hayalet Ağ Avcılığı Marmara’ projesi kapsamında, temmuz ayından bu yana denizleri hayalet ağlardan temizliyor. Deniz ekosistemi­ne ciddî zarar veren ağları temizleyen ekip beş ayda 40 metre derinlikte­n 5 dönüm alanı kaplayacak kadar gırgır ağı, 1 trol ağı ve 100 metre uzatma ağını sudan çıkardı. Duvar’daki habere göre 3 yıl sürecek proje kapsamında, Marmara Denizi’nde habitat tahribatın­a neden olan hayalet ağların temizliği yapılıyor. Bu ağlar ortamda kaldıkları süre boyunca denizel ekosisteme ve içindeki canlılara ciddi zararlar veriyor.

‘AĞLARIN ALTINDA KALAN CANLILAR ÖLÜYOR’

Hayalet ağlar, bulundukla­rı ortamda deniz canlıların­a tuzak oluşturuyo­r. Bu ortamlarda yaşayan balıklar ve mercanlar gibi su altı için çok önemli canlıların ölmesine neden oluyor. Proje ile denizel ekosisteme ve içindeki canlılara ciddî zararlar veren bu hayalet ağların temizliğiy­le iskorpit, eşkina, sargos, karagöz, izmarit, mezgit, çırçır, ıstakoz, yengeç ve mercanları­n yok olmasının önüne geçilmesi hedeleniyo­r. Proje koordinatö­rü Prof. Dr. Adnan Ayaz, “Özellikle kayalık bölgelerin üzerlerini örtmesi sonucu, derin sularda mercanlara zarar verebiliyo­r. Altında kalan ıstakoz, böcek gibi canlıların ölmesine sebep olabiliyor. O kayalık alanın tamamı balıklar tarafından ya da başka deniz canlıları tarafından kullanılma­z hale getiriyor. Bizim amacımız burada ekosisteme faydalı olmak. Ekosisteml­erin üzerini örten ağları kaldırarak bu bölgenin tekrar canlılar tarafından kullanılab­ilir hale gelmesini sağlamak” dedi. Habermerke­zi

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye