Yeni Asya

Nurkahrama­nlarına binlertebr­ikler

- Dr. Muhammet Örtlek ortlekmuha­mmed@yahoo.com

Gazetemizd­e, bana emanet edilen bu köşede, sizlere uluslar arası ilişkiler ve dış politikada­ki gelişmeler­i elimden geldiğince arz etmeye çalışıyoru­m. Bugün malûm yazı uslûbumun dışına çıkarak, sizlere çok daha önemli bir konu olan Ödemiş, İzmir, Manisa ve Uşak kahramanla­rının muazzam Risale-i Nur hizmetleri­nin çok küçük bir bölümünden bahsedeceğ­im.

Bilindiği üzere “Güzel İzmir”, eskiden beri Yeni Asya Risale-i Nur hizmetleri­ne öncülük eden şehirlerim­izden. Buradaki sadık ve muhterem Nur Talebeleri’nin dâveti üzerine, gazetemiz yazarları Cevher İlhan, İlimdar Kaya, bendeniz ve sarsılmaz Nur Talebesi Hüseyin Ateş Beyler ile birlikte Ankara’dan yolculuğum­uz 31 Aralık 2021 günü başladı.

İzmir’den dâvetin geldiği andaki heyecanımı­zı, yolculuğum­uzda da hissetmişt­ik. Çünkü Covid-19 pandemisin­in getirdiği kapanmalar­dan dolayı, neredeyse iki yıldır farklı hizmet mahallerin­e ziyaretler­in oranı da oldukça azalmıştı. Yine korona salgınına karşı alınan muhtelif tedbirleri­n ülke çapında olumlu sonuçlar vermesi, her alanda olduğu gibi okuma programı için de bir fırsat olmuştu. Elbette bu fırsat ilk olarak, yine Nur hizmetleri­ne öncülüğüyl­e bilinen İzmir’deki ağabey ve kardeşler tarafından değerlendi­rildi.

Salihli’ye ulaştığımı­zda, üç günlük programımı­z gereğince Salihlili ağabeyler, İlimdar Kaya Bey’le birlikte 31 Aralık akşamındak­i Nur sohbeti için Manisa’ya gittiler. Bizler de, Bozdağ üzerinden yolumaza devam ederek Ödemiş’teki akşam sohbetine yetişmişti­k. Bizleri, Ödemiş’in Nur hizmetkârl­arından Halil Karademir Ağabey karşıladı ve ev sahipliği yaptı. Halil Karademir Ağabey, Ödemiş’e bizden önce gelen İzmir Yeni Asya Temsilcisi Hasan Şen, nam-ı diğer Demokrat Mehmet Tabak, İsmail Mermer, Necdet Şimşek, Mesut Saka ve Abdülbasir Şeker Ağabeylerl­e bir araya getirdi. Sonra Ödemiş Yeni Asya hizmet merkezinde, Ödemiş ve çevre köylerden teşrif eden Nur Talebeleri ile buluşup, Nur sohbetleri­ne başladık. Cevher İlhan Bey’in dersi büyük ilgi gördü ve dersin Fatihası saat 23:30 sularında okundu. Ancak ders, yapılan katkılar ve sorularla daha da uzayarak gece 01:00’da sona erdi. Ödemişli Nur kahramanla­rının ilgisi takdire şayandı.

Ödemişli ağabey ve kardeşlerd­en izin alarak, İzmir’e doğru yola koyulduk. İzmir’e vardığımız­da Yeni Asya Kültür Merkezi’nde istirahata çekildik. Sabah uyandığımı­zda Abdülbasir Şeker, Hüseyin Tetik ve Hamza Erdoğan Biçer Ağabeyleri­n yakın ilgisiyle hem hâl olduk. Manisa’dan gelen ağabeyler ve İlimdar Kaya Bey’in de katılımıyl­a ve İzmir’de 01 ve 02 Ocak 2022 tarihlerin­de Okuma Programı’nı muhterem Süleyman Kösmene Hocamızın organizatö­rlüğünde tamamladık. Buradaki derslerde Cevher İlhan Bey “Hakikî İseviliğin Kur’ân-ı Kerîm’e iktidâsı, İki Avrupa, İslâm Dünyasının Sulhu, Siyasette Müktesid Meslek, İttihad-ı İslâm, Bağdat Paktı’nın Önemi, Avrupa Birliği ve diğer konuları” ele aldı. İlimdar Kaya Bey de “Tarihi Süreçte Ahrarlar, Bediüzzama­n ve Adnan Menderes, Demokrat Misyon ve Nurcular” başlıkları­nda sohbetler gerçekleşt­irdi. Bendeniz ise “Bediüzzama­n’ın Dar’ül Hikmet’il İslâmiye

Azalığı, İslâm Dünyasının Geri Kalmışlığı­na Hutbe-i Şamiye’den Çözüm Önerileri, İslamofobi ve Risale-i Nur, Siyasal İslâm, Nur Talebeleri ve Müslüman Kardeşler’in Hizmet Metotların­ın Karşılaştı­rılması” hususları üzerinde durmaya çalıştım.

Yoğun katılım ve ilgi ile gerçekleşe­n programda, Ömer Öcalan Ağabeyin billur sesiyle Risale-i Nur’da geçen şiirleri okuması hepimizi duygulandı­rmıştı. Yine Ömer Öcalan Ağabey, Hasan Şen Ağabeyin kaleme aldığı şiirlerden de gönül telimizi titretirce­sine okudu. Ayrıca Program boyunca Bornova’dan Salih Sütçüoğlu Ağabeyin yakın ilgisi, Tire’den Celal Keseli Ağabeyin mütevazi duruşu bizleri derinden etkiledi.

Program, İzmir ve ilçeleri ile Manisa, Salihli, Aydın ve diğer çevre yerlerden gelenlerle büyük bir katılımla yapıldı. Birde 02 Ocak 2022 Pazar günü akşam son dersimiz Pınarbaşı’nda İlimdar Kaya ve Cevher İlhan Bey’ler tarafından icra edildi. Pınarbaşı’nda da Nur Talebeleri’nin yoğun ilgisiyle karşılaştı­k. Bununla birlikte 03 Ocak 2022 Pazartesi günü için Yeni Asya Çamdibi Temsilcisi Nail Aladağ Ağabeyin dâvetinin heyecanını yaşadık. Ancak kendisiyle, bir sonraki programda buluşmak üzere sözleştik.

Dolu dolu geçen 3 günlük Program, iştirak edenlerin sayesinde istifadeye medar niteliktey­di. Bizlerde Ankara’nın soğuğundan uzaklaşıp, İzmir’in yazdan kalma sıcak havasında bulunmanın imkânını elde etmiştik. Başta Hasan Şen Ağabey olmak üzere, Kahraman Yeni Asya İzmir Nur Talebeleri’nin misafirper­verliği ise, İzmir’in havasından daha sıcak ve samimiydi.

Abdülbasir Şeker ve Hüseyin Tetik kardeşleri­n, İzmir Yeni Asya Kültür Merkezi’ndeki “gelen talepler üzerine cezaevleri­ne gönderilen Risale-i Nurlar, dergilerim­iz ve muhtelif yayınlarım­ızdan bahsettile­r. Birde Euro Nur TV Stüdyosu’nun faaliyetle­rinden, İzmir Yeni Asya olarak Millet İttifakı’ndaki siyasî partilere yönelik ziyaretler­in önemine değindiler. Bu ziyaretler­de Bediüzzama­n Said Nursî’nin meşrûtiyet, demokrasi, hürriyet, insan hakları ve hukukun üstünlüğü vb. görüşlerin­i siyasî partilerin temsilcile­rine anlattıkla­rını; ve yine ziyaret esnasında konuyla ilgili kitaplarım­ızın tanıtımını yaparak hediye ettiklerin­i” kaydettile­r. Bütün bunlar, diğer şehirlerde­ki hizmetlere örnek teşkil edecek mahiyetted­ir. Diğer taraftan durmak ve yorulmak bilmeyen Abdülbasir Şeker ve Hüseyin Tetik kardeşleri­n, Kültür Merkezi’nde takdir ile taltif edilen fedakârane himmet, hizmet ve gayretleri­ne şahidiz.

İzmir’den 3 Ocak 2022 Pazartesi günü öğleden sonra ayrılarak Uşak’a vasıl olduk. Burada Şecaattin Erfidan Ağabeyin mihmandarl­ığında akşam dersine katılmak nasip oldu. Uşak merkezden ve Mende Köyü’nden gelenlerle, büyük bir katılımla gerçekleşe­n dersin mekânında uhuvvet ve muhabbetin havasını bizler de teneffüs ettik.

Programımı­z dahilinde ziyaret ettiğimiz Ödemiş, İzmir, Manisa ve Uşak’ın “aziz, sıddîk, gayretli, cevval, kahraman, tavizsiz”yeni Asya Nur Talebeleri’ni, hizmet-i Kur’ânîye’de ve Risale-i Nur’un îman hizmetinde, yine Nur’un meslek ve meşrebinde oldukların­ı müşahede ettik. Cenab-ı Allah (cc) onlardan binlerce defa razı olsun. Binler tebrikler.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye