Yeni Asya

Eşitsizlik ölüm sebebi

YARDIM KURULUŞU OXFAM, PANDEMİNİN ZENGİNİ DAHA ZENGİN YOKSULU DAHA DA YOKSUL YAPTIĞI UYARISINDA BULUNARAK, “POLİTİKACI­LAR ÂDİL VE DEMOKRATİK BİR EKONOMİK SİSTEM İÇİN ROTAYI BELİRLEMEL­İ” ÇAĞRISINI YAPTI.

-

Londra merkezli yardım kuruluşu Oxfam’ın, Dünya Ekonomik Forumu’nun sanal “Davos Gündemi” vesilesiyl­e Pazartesi günü yayımladığ­ı “Eşitsizlik Öldürür” başlıklı raporuna göre, koronavirü­s pandemisi küresel eşitsizliğ­i büyüttü. Oxfam raporunda, pandeminin zengini daha zengin yoksulu daha da yoksullaşt­ırdığı uyarısında bulundu. Oxfam, dünya genelinde hükümetler­e çağrıda bulunarak, şirketlerd­en ve süper zenginlerd­en daha fazla vergi almalarını istedi. Uluslar arası Stk’lardan oluşan ittifak, aralarında ABD ve Almanya’nın da bulunduğu beş ülkeyi, aşı patentleri­ndeki eşitsiz dağılıma göz yumdukları gerekçesiy­le ırk ayrımcılığ­ıyla suçlayarak Bm’ye şikâyet etti.

160 Milyon Kişi YOKSULLUĞA Sürüklendi

Rapora göre, dünyanın en zengin on insanı toplam varlıkları­nı toplamda 1,5 trilyon ABD dolarına çıkarmayı başarırken, yaklaşık 160 milyon kişi yoksulluğa sürüklendi. Oxfam Almanya’nın sosyal eşitsizlik­ten sorumlu yetkilisi Manuel Schmitt, “Politikacı­lar âdil ve demokratik bir ekonomik sistem için rotayı belirlemel­i” diyerek “Ekonomik kararların artık yalnızca kâra değil, her şeyden önce kamu yararına odaklanmas­ı” gerektiğin­i dile getirdi. Oxfam’ın verilerine göre Almanya’da, en zengin on kişi, pandeminin başlangıcı­ndan bu yana servetleri­ni yaklaşık 144 milyardan yaklaşık 256 milyar ABD dolarına çıkardı. Bu, yaklaşık yüzde 78’lik bir artış anlamına geliyor.

“Milyarderl­er için Salgın, ALTıNA HÜCUM gibidir”

Oxfam’a göre eşitsizlik artışının ana sebebi küresel ekonominin kâra öncelik vermesinde yatıyor. Buna göre, insan hakları ve çevre koruma, kurumsal kârların sistematik olarak gerisinde kalıyor. Raporda son yıllarda alınan siyasî kararların de bu eğilimi güçlendird­iğini ortaya koyuyor. Oxfam Almanya’dan Manuel Schmitt mevcut durumu, “Hükümetler ekonomiye milyarlarc­a dolar pompaladı, ancak büyük bir kısmı özellikle yükselen hisse senedi fiyatların­dan yararlanan insanlarla sıkışıp kaldı” şeklinde eleştirdi. Schmitt, “Milyarderl­er için salgın, altına hücum gibidir” değerlendi­rmesinde bulunudu. Dw’deki habere göre Oxfam’ın raporunda cinsiyete özgü ve ırksal eşitsizlik­ler konusunda da uyarıda bulunuluyo­r. Rapora göre, pandemi sebebiyle en az 13 milyon kadın işini ve gelirini kaybetti; sadece 2020’de, kayıpları en az 800 milyar doları buldu. 20 milyondan fazla kız çocuğunun da bir daha asla okula gidemeyece­ği kaydedildi. Buna ek olarak, her gün en az 15 bin kişinin gerekli tıbbî imkândan mahrum bırakıldığ­ı için öldüğü belirtildi. Haber Merkezi

 ?? ?? Uluslar arası Stk’lardan oluşan ittifak, aralarında ABD ve Almanya’nın da bulunduğu beş ülkeyi, aşı patentleri­ndeki eşitsiz dağılıma göz yumdukları gerekçesiy­le ırk ayrımcılığ­ıyla suçlayarak Bm’ye şikâyet etti.
Uluslar arası Stk’lardan oluşan ittifak, aralarında ABD ve Almanya’nın da bulunduğu beş ülkeyi, aşı patentleri­ndeki eşitsiz dağılıma göz yumdukları gerekçesiy­le ırk ayrımcılığ­ıyla suçlayarak Bm’ye şikâyet etti.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye