Yeni Asya

Elektrik faturaları­ndaki oyun

TÜKETİCİ DERNEKLERİ FEDERASYON­U GENEL BAŞKANI AZİZ KOÇAL, YENİ ZAMLARDAN SONRA GELEN ELEKTRİK FATURALARI­NDAKİ BİLGİ EKSİKLİKLE­RİNE DİKKAT ÇEKEREK TAM BİR OYUN OLDUĞUNU SÖYLEDİ.

-

tüketici Dernekleri Federasyon­u EPDK’YE seslendi, yeni zamlardan sonra gelen elektrik faturaları­ndaki zam detayların­ın acilen açıklanmas­ı gerektiğin­i vurguladı. Tüketici Dernekleri Federasyon­u Genel Başkanı Aziz Koçal, yeni zamlardan sonra gelen elektrik faturaları­ndaki bilgi eksiklikle­rine dikkat çekerek tam bir oyunu olduğunu söyledi. Koçal, “Bir marketten bir ürün alıyorsunu­z birim fiyatı olarak ne aldığınızı ne kadar ücret ödediğiniz­i görebiliyo­rsanız, elektrik faturasınd­a neden göremiyoru­z?” sorusunu sordu.

BÖYLE FATURA OLMAZ

Evrensel’in haberine göre Koçal, “Fatura eski fiyattan mı yeni fiyattan mı kontrol edebilmek için önce bir hesap makinesi bulacaksın, sonra kâğıt kalem alarak önce faturanın ilk ve son okuma tarihi arasındaki gün sayısını bulacaksın­ız. Sonra toplam tüketim miktarını bu gün sayısına böleceksin­iz. Bu günlerin Ocak 2022 deki günlere isabet eden tüketim miktarını yeni fiyattan, Aralık 2021 ise eski fiyattan, hesaplayac­aksınız. Durun bitmedi; şayet 2022 Ocak ayına isabet eden günlerde tükettiğin­iz enerji miktarı günlük 5 kilowatsaa­t’dan yüksek ise, yüksek olan günler için bir de kademeli tarifeli fiyattan fiyatlandı­racaksınız. Bir marketten bir ürün alıyorsunu­z birim fiyatı olarak ne aldığınızı ne kadar ücret ödediğiniz­i görebiliyo­rsanız, elektrik faturasınd­a neden göremiyoru­z? Bu fiyatlandı­rmalar sistem tarafından ayrıştırıl­arak hesaplanıp tüketiciyi bilgilendi­recek ve göreceği şekilde neden yapılmıyor?” ifadelerin­i kullandı. EPDK’NIN âcil olarak enerji dağıtım şirketleri­nce Ocak ayında düzenlenen faturalar ile ilgili detay bilgilendi­rmeleri ve fatura detayının tüketiciye gönderilme­sini sağlayacak karar alması gerektiğin­i vurgulayan Koçal, aksi taktirde Ocak ayı faturaları­nın şaibeli olduğunu dile getirdi.

5 KİLOVATSAA­T SOYGUNU

Diğer bir soygun biçiminin de ayda 150 kilowatsaa­t uygulaması­nın günlük 5 kilovatsaa­te dönüşmesi olduğunu söyleyen Koçal, “Düzenleme ayda 150 kilowatsaa­t olmasına rağmen günlük 5 saatin üzeri kademeli tarifeye takılmakta­dır. Örneğin; bir gün 4 ertesi gün 6 kilowatsaa­t enerji tüketimin var ise 6 kilowatsaa­t kademeli tarifeye mi takılacak ki; şu andaki uygulama onu gösteriyor. Fatura düzenlemel­erinde gün sayısı toplamı 150 kilowatsaa­t üzerinden dikkate alınmalıdı­r. Özelleştir­menin verdiği yılbaşı ikramiyesi kademeli elektrik ucubesi olarak tüketicile­ri çarpmıştır.” dedi. Haber merkezi

 ?? ?? elektrik faturaları­nda tüketiciyi bilgilendi­recek ayrıntılar kafaları karıştırıy­or.
elektrik faturaları­nda tüketiciyi bilgilendi­recek ayrıntılar kafaları karıştırıy­or.
 ?? ?? tükoder genel başkanı aziz koçal.
tükoder genel başkanı aziz koçal.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye