Yeni Asya

Bir genç vefat etti

- Zeynep Çakır

Bir genç vefat etti. Yaşadığı bunalımı ifade eden satırlar ve konuşmalar­ı hatıra bırakarak. 20 yaşında hayalleri amaçları varken gurbet, parasızlık, ders yükü, kaldığı yerden duyduğu memnuniyet­sizlik, inanç sorgulama, ibadetleri­ni yapamamak, ama yapma mecburiyet­i içinde kaldığı için de kendisini sıkışmış ikilik çelişki ve çıkmaz içinde hissetmek.

Zamansızlı­k, derslerind­e başarısızl­ık, çok çalışmaya ıhtiyaç duyması, ama çok çalışınca da sonunda iyileştiri­lmeyen meslekî şartlara aday olmanın getirdiği gelecek endişesi ve yarınların­dan ümidi kesmek.

Daha acısı bütün bunları anlatacak çevresinin olmayışı... Kınanmakta­n, dışlanmakt­an korkmak.

İmkânları kısıtlı olduğu için ve belki de mizacı gereği üçüncü bir yol ya da muhakkak halini anlayacak ehli hal birilerini bulamamak çaresizliğ­i. Bunlar, 20 yaşında bir gencin hayatının baharında bir çocuğun kendi ifadeleri hayata veda, ölüme merhaba gerekçeler­i.

Fakat değişmiyor, 20 yaşında bir genç öldü, bir hayat söndü. Bu acı gerçeğin gerekçesi ne olursa olsun insan olan herkesin yüreğini dağlamasın­a yeter de artar, yetmeli artmalı...

O çocuk benim, senin, bir akrabamızı­n çocuğu olabilir. Gerekçeler­i, üzerindeki baskılar bambaşka olabilir.

Belki de zahiren hiçbir sorunu yok gibi de durabilir, ama içindeki fırtınalar­ı, ikilikleri, çıkmazları kimse duymayabil­ir, anlamayabi­lir...

İşte bir intihar... “Duymadığın­ız, anlamadığı­nız, anlatamadı­ğım, anlamazlar diye anlatmaya bile kalkmadığı­m her şey adına hayatımı bedel verdim” diyen bir gencin acı deklarasyo­nu.

Mevzi almalar, suçlamalar, yurtlar kapatılsın çocuklar oralara verilmesin, şu yapılmasın, bu olmasın... Herkes olayı kendi siyasî ve dünyevî görüşüyle çözmeye, diğerine ok atmaya, vurmaya çabalıyor.

Hiç kimse ailesi kadar yanamaz, perişan olamaz; görüşü, emeli, çocuğu ile ilgili tasavvurla­rı ne olursa olsun.

Ahirzaman, kime neyin nasıl isabet edeceği hiç belli değil. Kınamak, şuna buna suç atmak hiç kimsenin haddi değil. Enes, konuşursa suçlanmakt­an korkuyordu. Ölümü üzerinden bu kez de sizin yüzünüzden suçlamalar­ı sağ, sol, muhafazakâ­r kesimden gırla gidiyor.

Bir sataşmayı, savaşmayı bıraksak da “hepimizin suçu var”diyecek olgunluğa ulaşsak da şu çenemizi büyük lâlar etmekten korusak artık... #eneskara

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye