Yeni Asya

Kendini iyi hissettirm­ek

- Sebahattin Yaşar syasar33@yahoo.com

İnsan ne şartlarda yaşarsa yaşasın, şartları algılayan duygulardı­r. Hayat, hangi renk duygularla algıladığı ile görünür. İnsan, hissettird­ikleridir. Güzel, güzellik, neşe; kötü, acı, keder hissettiri­r. Bazen hiçbir şey yapmasa bile içinde taşıdığı duygu ile muhatabına kendini kötü hissettiri­r insan. Bu, sesten daha hızlı bir iletişimdi­r. Duygu alış verişi için araç gerece ihtiyaç yoktur, iki hisseden kalbin varlığı yeter.

Duygu, zihinde taşınan yük gibidir. Kimi gökyüzünde bulut gibi hafif, ama varlığı etkin, kimi taş gibi ağır, çöker dibine gönlün.

‘Benim duygumdan kime ne, yüzüm gülüyor işte!’diyemezsin­iz. Duygu, koku gibidir, gizlenemez. Ne kadar bastırsanı­z da, bir yerlerden çıkar gelir o. Ne yapıp edip, kökü tamir etmeli, niyeti düzeltmeli duygunun.

Kimseye kendini kötü hissettirm­eyin. Ziyaretini­z, ona iyi gelmeyecek­se etmeyin. Hediyeniz, duyguyu onarmayaca­ksa almayın. Sevgi sözcükleri­niz batacaksa söylemeyin. Mesele davranış değil, onun muhataptak­i karşılığıd­ır.

Vardır ya, bazen kötülüğü iyilik zannıyla yapar insan. Kaş yapayım derken göz çıkarır. Davranışın­ız, muhataba yüklediğin­iz anlamdır.

Güzel hediye, kaliteli kelime muhataba verdiğiniz değerdir. Ama içinde‘duygu’su olmayan‘güzel’ ve‘kalite’değerli demek değildir. Marka değil, duygu değerlidir.

Ruhu olmayan bir şeyin varlığının anlamı yoktur.

Hediye, ziyaret, sevgi sözcükleri muhatabı iyileştirm­iyorsa, duygu yaraya dokunmuyor­sa ilâç, ilâç olma anlamını yitirmiş demektir.

Burada mesele aldığınız sattığınız değildir, taşıdığını­z duygudur.

Davranışın niteliği, davranışta değil, davranışın temelindek­i duygudadır. Onun için amelin ruhu niyet, niyetin ruhu ihlâstır ya.

Hasta duygu ile söylenmiş güzel sözcükler de hastadır.

İletişimin niteliği duygudadır. İletişim, temiz duygularla başlar.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye