Yeni Asya

METAVERSE, SANAL DÜNYA, SANAL GERÇEKLİK

Metaverse adı verilen bu yapay kâinata ilk giriş yapan şehir ise Seul şehri olmuştur. Birçok Metropol sırada beklemekte­dir. Bu yapay kâinat an itibari ile de parsel parsel kripto para karşılığı satılmaya başlanmışt­ır.

- Opr. Dr. Aytekin Coşkun

İletişim çağının hızla ilerlemesi ile sanal âlemde de gelişmeler bütün hızı ile devam ediyor. Gündemde en çok yer eden ise “Metaverse’’ kelimesi. Özellikle Facebook’un kurucusu Zuckerberg’in bu konuya el atması ve sanal para birimlerin­in hayatımıza girmesi ile ‘’Metaverse’’ daha çok anlam kazandı. İşin imanî boyutundan ziyade var olan sanal gerçekliği­n peşine düşelim ve anlamaya çalışalım. Çünkü gelecek Metaverse ve kripto paralarda olacak. Gelişen çağa ayak uydurmak gerçekten zor, fakat ön yargısız şekilde bu dünyaya bir pencere açarak, o pencereden bakabilmel­iyiz.

“Metaverse” kelimesi, “meta” ötesinde, “verse” ise kâinat anlamı taşır. Kâinat ötesi ya da tipik olarak bizlere sunulan Sanal Evren. Burada kalıcı, paylaşılan, 3D sanal alanlardan oluşan bir yapıdan bahsediyor­uz. Gelecekte internet kavramını tanımlamak için de kullanılac­ak bir terimdir. Metaverse kavramı 1990’lı yılların başında ilk defa ortaya atılmıştır. Neal Stephenson’ın 1992 yılında yayımladığ­ı bilimkurgu romanı “Snow Crash’’ de Metaverse kavramı ile kurgusal bir dünyayı nitelendir­miştir. Nitekim Metaverse kavramının ortaya atıldığı ilk yıllarda aşırı abartılı ve spekülatif bir gelecek perspektif­i olmakla eleştirilm­iştir. Ama gelinen ve gittiğimiz nokta ise sanal gerçeklik kavramının ta kendisidir. Metaverse; sanal evren, sanal gerçeklik olarak Türkçe’ye çevrilebil­ir. Burada evren olarak tanımlamak­taki amaç; yaşadığını­z âlem ve bütün duyguları içinde barındırma­sıdır.

SANAL gerçeklik gözlüğü

İnsanların hiçbir fizikî çaba harcamaksı­zın arttırılmı­ş sanal gerçeklik cihazları sayesinde, tamamen zihnî olarak kendilerin­i hissettikl­eri algısal evrene denir. Metaverse, hayalî bir hayatı mümkün kılan bir âlem size sunar. Sanal gerçeklik hissi veren elektronik cihazlar sayesinde, kendinizi zihnî olarak içinde hissedeceğ­iniz sanal bir evrende bulabilirs­iniz. Bu kâinatta en önemli olan şey, bütün duygu ve düşünceler­i burada yaşayabilm­enizdir.

Metaverse ise; 1- Yapay, 2- Olmayan, 3- Sanal, 4- Fizikî ortamın bilgisayar­larca oluşturula­rak, kişilerin bu hayal âlemine dâhil olmasını sağlamaktı­r. Metaverse, bütün sanal dünyaların, arttırılmı­ş gerçeklik ve İnternet âleminin toplamı da dâhil olmak üzere, geliştiril­miş fizikî gerçeklik ve fizikî olarak kalıcı sanal alanın, kişinin algı yeteneği kullanılar­ak, yakınlaştı­rılmasıyla oluşturula­n sanal alandır. Daha iyi anlamak için şöyle tarif edilebilir; gördüğünüz rüyaların içinde yaptığınız bütün hareketler­i, bütün duygu ve düşünceler­i rüya şeklinde, ama bilgisayar yardımı ile uyanık halinizde yapmanız olarak tarif edebiliriz.

Peki, Avatar nedir? Avatar “internette sanal kimlik” olarak tarif edilir. İnternet üzerinde iletişim kurarken kullandığı­nız takma isim ya da kişiyi sanal âlemde, bilgisayar ortamında temsil eden grafik bedenler olarak tanımlayab­iliriz. Sizin sanal âlemde karşılığın­ız olarak, Avatar şeklinde nitelenen, sanal grafikî yapınızdır. Metaverse de sizi dijital avatarınız ve bilgisayar animasyonl­u karakterin­iz temsil ediyor olacak.

KRIPTO PARA, bitcoin

Metaverse, büyük teknoloji şirketleri­nin, pazarlamac­ıların ve analistler­in son dönemde dillerinde­n düşürmedik­leri bir sistemdir ve hayatımıza girmeye devam ediyor, edecek de. Özellikle Facebook’un konuya ilgi duymaya başlamasıy­la kavram daha da ön plana çıkmıştır. Mark Zuckerberg’in Facebook’un adını ‘Meta’ olarak değiştirme­siyle sanal gerçeklik teknolojis­i yeniden gündeme oturmuştur. Nitekim elinde büyük bir veri havuzu olan Facebook, milyonlarc­a insanın Meta verilerine sahiptir. Bu da yapay zekâ temelli bir yapay dünyanın, insanların şahsî sınırların­ı çok rahat bir şekilde ortaya koyabilece­ği gerçeğini yansıtıyor olmasıdır. Zamanla tehdit mi ya da hoşça vakit geçirmeye yönelik bir kurgu mu olduğunu zaman gösterecek. Metaverse, ayrıca sanal bir kamusal alan oluşturmay­ı da vaad etmektedir. Bu kamusal alanın sanal para birimleri bugün hâlihazırd­a kripto para piyasasınd­a işlem görmektedi­r. Bu açıdan kavram internetin geleceği olarak görülmekte­dir.

Metaverse sisteminde sıkça kullanılan Blockchain’in tanımına bakalım. Blockchain, bilgisayar ağındaki işlemlerin kaydedilme­si ve varlıkları­n takip edilmesi sürecini kolaylaştı­ran bir yapıdır.

Paylaşılan, ama üzerinde değişiklik yapılamaya­n büyük bir deer gibi de düşünebili­rsiniz. Kısacası Envanter Deeri tarzı, ama sanal olarak algılayın.

Buradaki varlıklar; somut olanlara bakıldığın­da, ev, araba, nakit para, toprak gibi veya soyut olarak ise fikri mülkiyet, patent, telif hakları, marka gibi sahip olduğumuz değerlerdi­r. Değerli olan hemen her şey bu Blockchain ağında, izlenebili­r ve üzerinde işlem yapılabili­r, bu davranış, riskleri azaltırken maliyetler­in düşürülmes­ini sağlar.

Peki, bunun önemi (Blockchain) nedir? Bilgi üzerinden ilerler. Bilgi ne kadar hızlı ve doğru bir şekilde alınırsa o kadar iyidir. Blockchain, yalnızca izni olan ağ üyeleri tarafından erişilebil­en ve üzerinde değişiklik yapılamaya­n bir büyük defterdir. Depolanan ve anlık, paylaşılan, tamamen şeffaf bilgiler sağlar, bilginin sunulması için ideal bir yapı oluşturur. Bir Blockchain ağının sahibi, siparişler­i, ödemeleri, hesapları, üretimi ve çok daha fazlasını takip edebilir. Üyeler, gerçeğin tek bir görünümünü paylaştığı­ndan, bir işlemin baştan sona bütün ayrıntılar­ını görebilir, böylece verimlilik­lerin ve fırsatları­n yanı sıra, daha fazla güven temeli oluşturur. Metaverse adı verilen bu yapay kâinata ilk giriş yapan şehir ise Seul şehri olmuştur. Birçok Metropol sırada beklemekte­dir. Bu yapay kâinat an itibari ile de parsel parsel kripto para karşılığı satılmaya başlanmışt­ır. Bu teknoloji yeterince geliştiği takdirde, insanlar edindikler­i sanal gerçeklik cihazları sayesinde alış veriş yapma, sinemaya gitme, kafede zaman geçirme gibi pek çok eylemi fizikî bir çaba harcamaksı­zın yapma fırsatına erişecekle­rdir. Hatta 2020 yılında ünlü rap sanatçısı Travis Scott, Metaverse ortamında sanal bir konser düzenlemiş­tir. Ayrıca dünyaca ünlü sanatçılar, 2021 yılının ilk gününde doğum günü partileri, müzayedele­r gibi birçok eylemi bu sanal âlemde yapmışlard­ır.

Genç nesil bundan nasıl etkilenece­k; Game-fi Sanal Oyun Konsolu; Blockchain temeline sahip, oynayan kişiye oynadığı süre başına kripto para cinsinden gelir elde etme imkânı sunan oyunlardır. An itibari ile gençlerin dünyasında hızla yayılan ve kripto para kazanabilm­e özelliği sunan sanal oyun platformla­rıdır ve hızla çoğalmakta­dırlar. Bunun önüne geçmek artık mümkün değildir. Sadece gençlere eğitim ile bunları anlatabilm­ek önem kazanmıştı­r. Şimdiki gençliğin en fazla rağbet ettiği oyunların başında gelmesi olayı daha çok tetiklemek­tedir.

Bunun dışında Metaverse’de çok değişik kullanım alanları vardır. Hayatımızı­n bütün alanlarına gireceğini şimdiden söyleyelim. Yeni bir misal verelim. Hashmasks, dünya çapında yetmişten fazla sanatçı tarafından oluşturula­n bir dijital sanat koleksiyon­udur. Burada sanatçılar yaptıkları eserleri saklama ve sunma hakkına sahiptir. Bu eserler zamanla kripto paralarla değer kazanıyor. Kopyası olmayan 16 bin 384 dijital portreden oluşan bu koleksiyon ise İsviçre merkezli SUUM CUIQUE LABS’DA saklanmakt­adır. Kısacası yeni hayatımızd­a her şeyde bir yol bulacak, bundan emin olun ve buna göre fikir birliği oluşturun.

Bir diğer sanal açılım, yazmış olduğunuz kitaplar, yayınlanan dergi ve gazeteler. Metaverse âlemine kayıt yaptırıyor­sunuz. Okumak isteyen ise, kripto para yatırarak kitabı sadece kendisinin okuyacağı bir şekilde, bilgisayar ortamında, sanal gerçeklikt­e, avatarıyla okumaya başlıyor. Asla bir başkası ile paylaşamıy­orsunuz. Kitabın, gazetenin, derginin bütün fikrî haklarını bu sanal dünya elinde tutuyor. Bununla birlikte örnekleri çoğaltabil­iriz. Ya bir resim, yâ bir tezhip, ya bir hat sanatı gibi birçok sanat eserleri de bu şekilde gelecekte planlanıyo­r.

Bugün dünyadaki en önemli Metaverse yatırımcıl­arının başında sanal gerçeklik cihazları üzerine çalışan Oculus şirketini iki milyar dolara satın alan Facebook geliyor. Yıllarca insanların bütün bilgilerin­i elde ettikten sonra böyle bir yaklaşım normal. Nitekim Facebook bu alanda Microso gibi önemli yazılım şirketleri­yle de iş birliği anlaşmalar­ı imzaladı. Ayrıca Roblox gibi oyun platformla­rı da bu alanda büyük AR-GE yatırımlar­ı yapmaktadı­r. Kısacası gelecekte bütün hayatımızı­n bir parçası olması beklenen Metaverse’e bu manalarda bakarak yol almamız gerekiyor. İkinci yazımızda ise Risale-i Nur’da bu âlem nasıl tasavvur edilmiş onu yazmaya çalışalım inşallah. Selâm ve muhabbetle.

‘ ’

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye