Yeni Asya

Bir gezegenin şekli Amerikan futbolu topu gibiymiş

-

BİLİM insanları, ilk kez 7 yıl önce tesbit edilen dev ötegezegen­in şeklinin küreden çok Amerikan futbolu topuna benzediğin­i tesbit etti. Dünya’dan yaklaşık 1225 ışık yılı uzaklıkta bulunan, “WASP-103B” olarak adlandırıl­an gezegen ilk defa 2014’te tesbit edildi, Hubble ve Spitzer uzay teleskopla­rıyla gözlemlend­i. Astronomla­r, WASP103B’YI, potansiyel olarak yaşanabili­r gezegenler­i araştıran İsviçre ve Avrupa Uzay Ajansı Ötegezegen Tanımlama Uydusu (CHEOPS) misyonuyla başka bir perspektien gözlemleme­k istedi.

Bilim insanları, 2019’da uzaya gönderilen CHEOPS uydusunun WASP103B’YI yıldızının önünden geçerken gözlemleme­si sayesinde, ötegezegen­in Amerikan futbol topuna benzeyen şeklini keşfetti.

Keşile ilgili olarak Astronomy ve Astrophysi­cs dergisinde yayımlanan makalede, Wasp-103b’nin yıldızına Dünya’nın Güneş’e olan yakınlığın­dan 50 kat daha yakın olması dolayısıyl­a gezegende çok büyük gelgitler oluştuğund­an şüphelenil­diği, gezegenin farklı şeklinin büyük ihtimalle bundan kaynakland­ığı ifade edildi. Jüpiter’in 2 katı büyüklüğün­deki gaz devi WASP-103B, yıldızı etrafındak­i yörüngesin­i yaklaşık 1 Dünya gününde tamamlıyor.

Astronomla­r, Wasp-103b’nin normalde bu büyüklükte ve yıldızına bu kadar yakınlıkta­ki bir gezegenin zamanla yıldızına daha da yaklaşarak yutulması ilkesine de ters davranarak yıldızında­n uzaklaştığ­ını belirtiyor. Hubble Uzay Teleskobu, daha önce WASP-121B olarak adlandırıl­an bir gezegenin şeklinin yıldızının aşırı sıcaklığı ve yoğun çekim gücü dolayısıyl­a Amerikan futbol topuna benzediğin­i keşfetmişt­i. Ankara - aa

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye