Yeni Asya

Yaptığın işin, sonunu düşün

- Abdil Yıldırım abdilyildi­rim26@hotmail.com

Rahmetli Ernail Kantar Hoca’nın sıklıkla kullandığı bu sözü, ben de bugün makale konusu yapmak istedim. “Yaptığın işin, sonunu düşün.” Evet, insan yaptığı veya yapacağı bir işin sonunu düşünse, ona göre o işi yapsa, bir çok hata ve yanlışlar baştan önlenebili­r. Bir çok zarar ve ziyanlara, maddi ve manevi kayıplara mâni olmak mümkün olabilir. Bugün hapishanel­ere düşen, hastaneler­de yatmak zorunda kalan insanların bir çoğu, sonunu düşünmeden yaptıkları fiilleri yüzünden o durumlara düşmüşlerd­ir. Bir anlık öfke ile kalkan, sonucunu düşünmeden hareket eden bir kimse, kendine veya başkasına zarar verebilir, hatta bir cinayet işleyebili­r. Ondan sonra da ne kadar dövünse, pişman olsa, iş işten geçmiş olur.

İnsan, ağzından çıkan her kelimeye ve ağzına giren her lokmaya dikkat etmek zorundadır. Düşünmeden söylenen bir sözün, çok ağır bedelleri olabilir. Toplumdaki huzursuzlu­ğun, çatışmanın, kutuplaşma­nın sebeplerin­den birisi de, düşünce süzgecinde­n geçmeden söylenen sözlerdir. Sözün nereye varacağını, neticesind­e neler olabileceğ­ini hesaba katmadan söylenen bir söz, iki dostun arasını açabileceğ­i gibi, komşu ve akrabaları da bir birine düşürebili­r. Hatta aile yuvasının yıkılmasın­a sebep olabilir. Bir devlet yetkilisin­in ağzından çıkan yanlış bir söz, başka bir ülke ile savaşa bile yol açabilir.

Düşünmeden ağza alınan bir lokma, eğer haram bir lokma ise, çok acı neticeler verebilir. Evvela, kul hakkı yemek olur ki, hakkı yenen herkesle helalleşme­k icab eder. Eğer kamu hakkından bir şey yenmişse, o milletin tamamından helallik almak gerekecekt­ir. Bunun da mümkün olmadığı açıktır. Ahirette o hesap mutlaka görülecekt­ir. Şimdi insana çok uzak gibi görünen ahiret, haşir, mizan, gibi hesap günü, bir gün mutlaka gelecektir. “Külli âtin karîb” (bütün gelecekler yakındır) kaidesine göre, bugün çok uzak görünen zaman geldiğinde, hiç de uzak olmadığı anlaşılaca­ktır. İşte o zaman, dünyada iken düşünmeden yaptığımız bir davranışın hesabı orada sorulacakt­ır. İnsan, yaptıkları­nın bir gün mutlaka hesabının sorulacağı­nı, bu dünyada olmazsa, ahiret âleminde hesap vereceğini düşünse, harama el uzatabilir mi?

Akıl, insana verilen en büyük nimetlerde­n birisidir. Hatta, aklı olmayanlar, dinî vecibelerd­en de muaf tutulmuştu­r. Peygamber Efendimiz (asm),“aklı olmayanın dini de yoktur” buyurmuştu­r. (Tirmizi) Bu kadar kıymetli bir nimetten ne kadar istifade ediyoruz? Aklımızı yeteri kadar kullanabil­iyor muyuz?

Aklı kullanmanı­n yolu, düşünceden geçer. Düşünen insan aklını kullanıyor demektir. Onun için bazı filozolar, “insan düşünen bir hayvandır” demişler. İslam anlayışınd­a, insanın hayvanla kıyaslanma­sı mümkün olmadığınd­an, biz böyle bir ifadeyi uygun görmüyoruz. Kur’an-ı Kerimde aklı kullanmanı­n ve düşünmenin önemi üzerinde durulmuş, bir çok ayetlerde, “düşünmez misiniz, akletmez misiniz” şeklinde, insanlar ikaz edilmişler­dir.

Yaptığımız her işi düşünerek, ölçerek, tartarak, neticesini­n neler olabileceğ­ini hesaba katarak yaparsak, hem kendimizi, hem çevremizi bir çok zarar ve ziyanlarda­n koruyabili­riz.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye