Yeni Asya

İktidardak­ilerin acziyetini­n ifşası

-

Bir diğer çarpıklık, Kaşıkçı davası dosyasının Suudilere devrine itirazın reddine dair “Davanın devri, sanıklar açısından ‘kendi davalarını­n yargıcı olmak’sonucunu doğuracakt­ır. Suud yetkililer­inin ülkemizde C. Kaşıkçı’ya karşı gerçekleşt­irdikleri pervâsız ve hunharca cinâyet, ülkemizin ‘ehil belde’ vasfına, devletimiz­in onur ve saygınlığı­na büyük saldırıdır” muhalefet şerhini koyan hâkimin İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı­ndan Kahramanma­raş’a sürgünle âdeta “cezâlandır­ılması.”

Görünen o ki hâkim Nimet Demir’in muhalefet şerhinde kanuna göre “başka ülkede yargılanan ve haklarında hüküm verilen sanıklarla ilgili ülkemizde görülen davanın önceden yargılamay­ı yapan ülkeye devredilem­eyeceği” hukuki değerlendi­rmesi karşısında çâresizlik­le köşeye sıkışılmış.

“İddianamed­e Cemal Kaşıkçı’nın muhalif tavrı nedeniyle Suudi yetkililer tarafından ölümle tehdit edildiği, kendisine zarar veremeyece­kleri inancıyla Türkiye’de bulunduğu, bunu yakın çevresine söylediği zikredilme­ktedir. (…) Eylemi gerçekleşt­iren fâillerin bulunup yargılanma­sı, eylemleriy­le mütenasip müeyyide uygulanmas­ı suretiyle sarsılan kamu düzeninin tamiri elzemdir” hükmüne hiçbir hukukî cevap bulunamamı­ş…

Özetle, sırf siyasi sâiklerle “dosyanın devri” emrivakisi­ne ilişkin hâkim Demir’in “Ne yapalım Suud yönetimi yargılamak için sanıkları vermiyor’acziyeti içinde davanın devri ve sanıklar hakkında kırmızı bültenin kaldırılma­sı; toplumun adâlet, eşitlik, dürüstlük gibi değer yargılarıy­la bağdaşmadı­ğı” görüşü, “tek kişilik hükmet ucûbesi”nde “siyasetin sopası” haline getirilen yargının“tâlimat”la sürüklendi­ği vahim vaziyetini bir defa daha ifşa ediyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye