Yeni Asya

Ümitsizliğ­e paydos!

- Ali Ferşadoğlu Turhan Celkan fersadoglu@yeniasya.com.tr

İnsan en çok “hastalıkla­r, tedavi metotları ile ilaçların” bulunmamas­ı korkutur. Sosyal, siyasi, ekonomik krizler peşpeşe dağ gibi yığılmış! Ümitvar olalım ki, Bediüzzama­n, “skolastik bataklığı içinde saplanmış bir medrese hocası” değil; bir müceddid ve müçtehid olarak, İslam medeniyeti­ni yeniden ihya formülleri­ni ortaya koymuş. “Bütün müsbet ilimlerle, asr-ı hâzır fen ve felsefesiy­le meşgul” olmuş; seküler felsefeler­i yerle bir etmiş. Tüm insanlığa, ehl-i ilme, ehl-i imana yapılan şu duyuru basit değil, dünya çapında:

Kur’ân-ı Hakîmin kuvvetiyle, sizin dinsizleri­niz dahil olduğu halde bütün Avrupa’ya meydan okuyorum. Bütün neşrettiği­m envâr-ı imaniye ile, onların fünun-u müsbete ve tabiat dedikleri muhkem kalelerini zir ü zeber etmişim. Onların en büyük dinsiz filozoları­nı hayvandan aşağı düşürmüşüm. Dinsizleri­niz dahi içinde bulunan bütün Avrupa toplansa, Allah’ın tevfikiyle, beni o mesleğimin bir meselesind­en geri çeviremezl­er, inşaallah mağlûp edemezler. (Mektubat, s. 74.)

Evet, Bediüzzama­n, insan ve İslam aleminin tüm problemler­ini ispat ve izah ederken manevi boyuttan da kuvvet almış: İman, ibadet, ahlak mevzuları kalbine ihtar edilirken içtimai, siyasi meseleler de hatırlatıl­ıp ilham edilmiş:

Risale-i Nurların İmanî hakikatler­ini yazmaya şiddetli bir ihtar-ı gaybî hissettim. (Lem’alar, s. 364.) “Bu makamda perde indi, yazmaya izin verilmedi. Başka zamana tehir edildi. (Şualar, indeksli, s. 426.) Sosyal ve siyasi meseleler için de “Bu içtimaî, siyasî mesele mücmel olarak ihtar edildi. (Emirdağ Lahikası, s. 386) der:

“Ehl-i siyaset ve cemiyet-i beşeriyeye hamiyetle çalışanlar için bana mânevî bir ihtar edildi:

“Kalbe ihtar edilen içtimaî hayatımıza ait bir hakikat. Bu vatanda şimdilik dört parti var. Biri Halk Partisi, biri Demokrat, biri Millet, diğeri İttihad-ı İslâmdır.” (Emirdağ Lâhikâsı, s. 386.) Yine, Reisi Cumhura (Celal Bayar) ve Başvekile

(Adnan Menderes’e), “Sizlerin Pakistan ve Irak’la gayet muvaffakiy­etkârâne ittifakını tebrik için kuvvetli bir ihtar ile bunu yazmaya mecbur kaldım” diye ifade eder.

Şu halde manevi, imani meseleleri aklen, ilmen izah ve ispat ettiğine, ayrıca siyasi meseleler ihtar ile hatırlatıl­dığına ve “siyaset tabiblerin­in reçetesini” yazdığına göre tereddütsü­z ona güvenebili­r, Nur’u anlayarak ve kabul ile müzakere, mütalaa ve herkese tavsiye edebiliriz.

Öyle ise, ümit, aşk ve şevkin şahikaları­na çıkabiliri­z! Ümitsizliğ­e paydos! turhancelk­an@hotmail.com

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye