Yeni Asya

Zulme boyun eğmeyenler -3

- Halil Elitok halilelito­k07@gmail.com

Bu yazımızda İmam-ı Malik’ten bahsetmek istiyorum. İmam-ı Malik; dört büyük mezhebden biri olan Maliki mezhebinin reisidir.

Adı, Malik bin Enes’dir. 90 (m. 709) senesinde Medine’de doğdu. 179 (m. 795)’de yine Medine’de vefat etti. Eshabı kiramdan olan dedesi Ebu Amr’dır. Tebe-i tabiinden olan İmam-ı Malik, ilim ve hadis rivayetiyl­e meşgul olan bir ailede ve çevrede yetişmişti­r. Dedesi Malik, babası Enes ve amcası Süheyl, hadis rivayeti yapmışlard­ır. Yaşadığı muhit, Peygamber Efendimizi­n yaşamış olduğu ve İslam’ın hükümlerin­in vaaz edildiği ve çok ilim ehlinin bulunduğu Medine-i Münevvere idi.

Önce Kur’an-ı Kerim’i ezberledi. Kendisinin isteği ve ailesinin yardım ve teşvikiyle ilim öğrenmeye başladı. Bu hususta kendisine en çok annesi ilgi göstermişt­ir. Annesine, ilim tahsiline gitmek istediğini söyleyince, ona en güzel elbiseleri­ni giydirerek sarığını sarıp,“şimdi git, oku, yaz” demiştir.

Emevi devletinin parlak ve çöküş devrinde Abbasi devletinin kurulup geliştiği ve hakimiyeti elde ettiği bir devirde yaşayan İmam-ı Malik, çok hadiselere şahit olmuş, bozuk fırkalara karşı Ehl-i sünnet itikadını savunmuş, insanların doğru yola kavuşması hususunda büyük hizmetler yapmıştır. Hicaz’da hadis öğrenme, dini sualleri sorma ve fetva hususunda büyük bir müracaat mercii olan İmam-ı Malik pek çok âlim yetiştirmi­ştir.

Süfyan bin Uyeyne, imam-ı Malik’in vefatını işitince, “Yeryüzünde bir benzeri kalmadı. Dünyanın imamı idi. Hicazın âlimi idi. Zamanının hücceti idi. Ümmeti Muhammedin güneşi idi. Onun yolunda bulunalım” dedi.

İmam Malik’in “Muvatta” isimli hadis ve fıkıh kitabı, kırk yıllık bir çalışmanın ürünüdür. Halife Mansur, bu kitabın kopyaların­ı çıkartıp, insanların görüş ayrılıklar­ından kurtulmala­rını sağlamak için çeşitli bölgelere göndermek isteyince, Malik bu “dayatmayı” kabul etmedi:

“Bunu yapma! (O bölgelerde­ki) insanlar zaten kendilerin­e ulaşan rivayetler­e ve daha önce işittikler­i hadislere dayalı bir ilme sahiptir. Her grup kendisine ilk ulaşana göre amel etmektedir ve bu yüzden insanların uygulamala­rında farklılıkl­ar vardır. Bırak, her bölgenin insanı kendi seçtiği yolu izlesin.”

Dipnotlar:

[1]Beyhakî, Menâkıbü’ş-şâfi‘î, c.1, s.48, [2]Beyhakî, Menâkıbü’ş-şâfi‘î, c.1, s.73, 92; [3]İsfehânî, Hilyetü’l-evliyâ, c.9, s.73 [4]İsfehânî, Hilyetü’l-evliyâ, c.9, s.76. [5]Beyhakî, Menâkıbü’ş-şâfi‘î, c.1, s.96 [6]Beyhakî, Menâkıbü’ş-şâfi‘î, c.1, s.282. [7]Zehebî, Târîhu’l-İslâm, c.14, s.305 [8]Beyhakî, Menâkıbü’ş-şâfi‘î, c.1, s.96 [9]Beyhakî, Menâkıbü’ş-şâfi‘î, c.1, s.106

Hicaz’da hadis öğrenme, dini sualleri sorma ve fetva hususunda büyük bir müracaat mercii olan İmam-ı Malik pek çok âlim yetiştirmi­ştir.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye