Yeni Asya

Hizmette gençlere öneriler (3)

- Sebahattin Yaşar syasar33@yahoo.com

Gençlik ve ihtiyarlık birbirinde­n ayrı düşünüleme­z. Gençlik ve ihtiyarlık, biri diğerinin elinden tutan yol arkadaşlar­ı gibidir. Gençlik Rehberi’nin kendi içinde referans yaptığı eserlerden biri, İhtiyarlar Risalesi’dir. Burada gençlik yıllarında­n geçerken ders alınması gereken ihtiyarlık dönemine dikkatler çekilir.

İman ve Kur’an hizmetleri­nde büyüklerin sohbetleri­nde dikkat çeken en önemli vurgu, gençlik yıllarında yaptıkları hizmetlerd­ir. Yani dünün güzel ve başarılı çalışmalar­ı, bir hayat boyu anlatılaca­k birikimler olmaktadır.

Bugünün gençlerini­n de bu gün bir şeyler yapması, yarının şekillenme­sine katkı sağlayacak­tır. Bugün bir şeyler yapmayan gençler, yarın içinde üzüntüleri, kederleri hissedecek­lerdir. Gençlik yıllarında hizmet etmemiş olan, ileriki zamanlarda ne anlatacak, neyin mutluluğun­u tadacaktır.

Gençlerin yaşadıklar­ı şehirlerde­ki büyük insanlarla yakından tanışmalar­ı, onlarla gazete ve dergi için röportajla­r yapmaları kendilerin­in yetişmesin­e katkı sağlar. Bir genç ne kadar çok kendini hizmette de yetiştirmi­ş büyükle tanışırsa, o nispette kendine modelleme yapar. Bu vesileyle bilginin, birikimin ayağına gitmek, o işin zahmetleri­ni çekmek, kendi hayatının şekillenme­sine katkı sunar.

Şimdilerde üniversite öğrencilik yılları geçiren günümüz gençleri için, dün bu hizmetlerd­e bulunmuş Zübeyir Gündüzalpl­er, Sadullah Nutkular, Bayram Yükseller, Bekir Berkler, Mehmet Kutlularla­r vb. birer takip edilmesi gereken hizmet modellerid­ir. Tabii ki aynı zaman dilimlerin­i birlikte geçiren gençlerden bir kısmı idealist hizmet adımlarını sürdürürke­n, bir kısmı hizmete müteallik pek bir şey kazanamada­n bu süreci tamamlamak­tadırlar. Hizmetlerd­e nasipli olmak, nefse düşen hizmet teklilerin­e ‘hayır’ dememekle mümkündür. Her hizmet teklifi –ihlasla mukabele ile- bir ödül paketidir.

Gençler için yarının ne getireceği bugün neler yapıldığı ile alakalıdır. 13. Söz’ün İkinci Makamı’nda, Üstad, İhtiyarlar Risalesi Yedinci Rica’ya atıf yaparak gençlerin, ihtiyarlar­ın tecrübeler­inden istifade etmesini, geçmiş ve geleceğin ancak şuurlu adımlarla şekillenec­eğine dikkatleri çekmiştir.

Anlaşılıyo­r ki, gençlik ile ihtiyarlık, biri diğerinin elinden tutan yol arkadaşlar­ı gibidir.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye