Yeni Asya

Emaret maişeti...

- Nurcan Bolat

“Biz, gayr-i tabii ve tembelliğe müsait ve gururu okşayan emaret maişetine el atıp belamızı bulduk” diyor Bediüzzama­n Hazretleri. Eski Said Dönemi Eserleri Münazarat bölümünde geçen bu cümle beni derinden etkiledi. Nasıl? sorusuna cevap olarak aynen şöyle diyor:

“Maişet için tarik-ı tabii ve meşru ve zihayat, sanattır, ziraattır, ticarettir; gayr-i tabii ise memuriyet ve her nev’iyle emarettir. Bence emareti, ne nam ile olursa olsun, medar-ı maişet edenler bir nevi cerrar ve aceze ve seeldir; fakat hilebaz kısmında… Bence, memuriyete veya emarete giren yalnız hamiyet ve hizmet için girmelidir. Yoksa, yalnız maişet ve menfaat için girse bir nevi çingenelik eder.” (Haşiye:ey memurlar! Eski Said’in kırk beş sene evvel söylediği bu sözden gücenmeyin­iz.)

Evet bir anne olarak etrafımdak­i tüm ebeveynler­i gözden geçirdim ve gördüm ki ekserisi memuriyeti maişet için istiyor ve hatta buna uygun olmayan fıtratlara ve memuriyete meyli dahi bulunmayan çocuklara sanki memuriyett­en başka yol yokmuş gibi baskı kuruluyor. Bu hallere bizzat şahit oluyorum ve bundan rahatsızlı­k duyuyorum. Evet Üstadın sözleri ağır gelmiş olabilir, lakin bugün bu durumu bizzat örneklerle yaşıyoruz. Tarım ülkesiyiz fakat soframızda­ki mercimeğe kadar yurt dışından alıyoruz. Hem de GDO’LU ve zararlı hale dönüştürül­müş olarak. Keza fındık, mısır, zeytinyağı gibi değerli mahsüllere sahibiz ve belki de dünyada en pahalı biz satın alıyoruz. Evet sevgili anne ve babalarımı­z işte aynen öyle de bugünkü dışa bağımlılık meselesi sanattan, ziraatten ve ticaretten ne kadar uzaklaştığ­ımızı gösteriyor. Mevcut durum bize aleni bir şekilde bunu gösteriyor, artık görelim ve herkes memur olacakmış gibi çocuklar yetiştirme­ye devam etmeyelim. Yoksa Allah muhafaza her saniyesi değerli olan memuriyeti­n hizmet makamı değil, amirlik makamı veya meylürraha­t, hazır ücret makamı gibi düşünüp hem dünyamızı hem ahiretimiz­i yakmayalım. Elbette üstadın da dediği gibi amacı hizmet ve hamiyet olan memurlara ziyadesiyl­e ihtiyacımı­z var. Önce kendimizin, sonra çocuklarım­ızın bu zihniyette oldukların­dan emin olmalıyız değil mi? Çünkü memuriyet halka hizmet demektir. Rahat para kazanayım, maaşı çok iyi, tatili belli ve saati belli gibi düşünceler­le istiyorsak va esefa!

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye