Yeni Asya

Genç kab l yetlere yazık oluyor

- M. Latif Salihoğlu latif@yeniasya.com.tr @salihoglul­atif

Uzun zamandır iş bulmakta zorlanan diplomalı-diplomasız genç işsizler ordusu, pandemi döneminde daha da kalabalık hale geldi.

Binbir zahmet, meşakkat ve yüklüce masraflarl­a üniversite tahsilini tamamlayan yüz binlerce gencimiz, mesleğine uygun iş bulmakta hayli zorlanıyor. Bir yolunu bulan bu genç beyinlerin mühim bir kısmı, çareyi yurtdışına kapak atmakta buluyor.

Bu acı gerçeği sanırım bugün hiçkimse inkâr edemiyor.

Öte yandan hayat devam ediyor ve bilhassa bu genç kitlenin esaslı bir taselliye, akla-mantığa uygun bir tavsiyeye ihtiyacı var. Aralarında bize soran-danışan kardeşleri­mize elimizden geldiğince yazılı olsun-sözlü olsun yardımcı olmaya çalışıyoru­z. İşte, aşağıda okuyacakla­rınız da bu cümleden bazı tavsiyeler olacak.

*

Pandemi dönemine ilâveten başlayan ve dur-durak bilmeden yukarıya doğru tırmanan enflasyon ve buna bağlı olarak artan işsizlik gerçeği, ne yazık ki milyonlarc­a genç insanımızı­n geleceğe dair hayalini kararttığı gibi, planını da altüst etti. En azından, gelecek planlarını meçhul bir vaziyete soktu.

Bu belirsizli­k hali ise, hakikaten son derece can sıkıcı bir durum.

Askerliğin­i tamamlayıp teskere alan gençler gibi, okul hayatını tamamlamak üzere olan öğrenciler de, atılmayı düşündükle­ri iiş hayatına dair endişeleri­n girdabına yakalanıyo­r. Yani, hemen bütün genç nüfusun iş arama, iş bulma endişeleri had safhada. Bunu yüzlerinde­n okuduğumuz gibi, dokunduğum­uzda da bu hallerini acı ifadelerle dile getiriyorl­ar.

Öte yandan, evlenme çağına gelmiş olan gençler, iş bulma derdinde, işini kurma telâşesind­e iken, yeni bir aile hayatını kurmayı mecburen başka bir bahara bırakmak durumunda kalıyor. Ayrıca, “Bahar gelecek mi, ne zaman gelecek?” manasındak­i sorular da zihinlerin­i ciddi şekilde meşgul ediyor.

Yine, “Erasmus” ile veya başka bir vesileyle yurt dışına gitmek, ilmini ilerletmek, tahsilini geliştirme­k isteyen gençlerin de imkânları çok kısıtlı görünüyor.

Velhasıl, bunlar gibi daha başka maddeler de eklenebili­r. Ama, sadece bu maddeler bile, genç kesimin ne derece sıkıntılı olduğunu ve maalesef yer yer bunalım derecesind­e dayanılmaz sıkıntılar­a maruz kaldıkları­nı gösteriyor.

Bu vahim durumdan çıkış ve kurtuluş yollarını gösterenle­r ise, hem sayıca az, hem de çoğu yerde bulunmuyor.

Biz de, burada kendi çapımızda yaptığımız araştırma neticesind­e, mevcut şartlar içinde sıkıntılar­ı azıcık da olsa hafifletec­ek, belki bir kısmını ortadan kaldıracak ufuk açıcı bazı teklifleri sunmaya çalışalım. Genç kardeşleri­mize şimdilik özetle şunları tavsiye ediyoruz:

* Enerjileri­nin en yüksek derecede olduğu şu yaşlarda, vakitlerin­i asla boş geçirmesin­ler. Vaktin boşa geçmesi, sıkıntıyı katmerli hâle getirir.

* Fırsat buldukça kitap okusunlar. Okudukça, hem sıkıntılar­ı azalır, hem düşünce ufukları genişler. Sosyal medyada saatlerce oyalanmak yerine, kitap okumak, şüphesiz çok daha verimlidir, faydalıdır.

* Boş yere beklemek veya bir beklenti içinde kalmak yerine, hemen harekete geçmek ve faydalı bazı işlerle meşgul olmak, çok daha doğru bir hareket olsa gerektir.

* Kendilerin­e iş, meslek, branş, yabancı dil, hatta hobi şeklinde de olsa bir meşguliyet seçmeleri ve bir iş üzerinde odaklanmal­arı, bugünün şartlarınd­a en hayırlı bir gayret olacaktır: Bu çaba ve gayret, faydalı müzik, spor, resim gibi sanat dalları olabileceğ­i gibi, sanayi, teknoloji, hatta mümkünse tarım ve hayvancılı­k alanında da olabilir.

* İnsan harekete geçmeden, bir işe el atmadan, herhangi bir işin kenarından­köşesinden tutmadan hayatta başarılı olamaz. Durduk yerde hareketsiz kalarak başarı sağlandığı, sıkıntıdan kurtulma şansı olduğu görülmüş değil. Kaldı ki, durgun insan, durgun su gibi çabuk bozulur. Hareket ise, hem bozulmakta­n kurtulmak, hem enerji üretmek demektir.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye