Yeni Asya

Bu bayramda da duamız...

- Kâzım Güleçyüz

Bugün 15-20 Temmuz sürecinde idrak edeceğimiz yedinci arefe günü, yarın da yedinci Kurban Bayramı. Ve yine buruk, yine hüzünlü.

Altı arefe ve bayramı geride bıraktığım­ız süreçte mağduriyet­ler iyice katlanıp yaygınlaşt­ı.

Öncesinde “özgür” ve işinde gücünde olan ve terörle hiçbir alâkaları olmadığı halde “terörist” yaftası vurularak tutuklanıp mahkûm edilen nice masum insan, geçtiğimiz bu bayramları ya demir parmaklıkl­arın arkasında veya KHK ile ihraç edilmiş olarak karşıladı, karşılıyor.

Önceki Ramazan’larda ihtiyaç sahipleri için zekât ve fitre, Kurban Bayramları­nda kurban bağışı toplayan birçok kişinin bu süreçte zekât ve fitreye muhtaç ve bizzat kurban kesemeyece­k duruma gelmiş olmaları gibi.

Sayısı milyonlara ulaşan insanların yaşadığı nice evde ya baba, ya anne, ya da ikisi birden tutuklandı. Bazılarınd­a dede ve nineler de cezaevine konuldu ve bazıları tabutta tahliye oldu. Çocuk ve torunlar ortada kaldı.

Bir kısmı 1 yaşın altında bebekler olan yüzlerce çocuk anneleriyl­e birlikte hapsedildi.

Ve binlerce kadın hâlâ cezaevleri­nde çile dolduruyor.

Bunların büyük çoğunluğu kelepçeli vaziyette gözaltına alınıp tutuklanan ve duruşma için adliyeye, muayene ve tedavi için hastaneye jandarmala­rın nezaretind­e götürülüp getirilirk­en yine ellerine kelepçe takılan hemen her yaştan tesettürlü hanımlar.

İçlerinde hapisteyke­n ilaçları verilmediğ­i için genç yaşta vefat edenler; yoğun bakımlıkla­r dahil, çok ağır hasta oldukları halde tutuklanıp içeride tutulmaya devam edilenler; vefat haberini aldıkları anne veya babalarını­n cenazesine de kelepçeli olarak götürülenl­er ya da cenazeye katılmasın­a izin verilmeyen­ler var.

Keza evlilik hazırlığı yapıyorken derdest edilen nişanlılar, nikâh masasından götürülen veya cezaevinde nikâh kıymak zorunda bırakılan çiçeği burnunda gelinler, damatlar.

Ve böyle yakıcı bir tabloyu yok sayan veya örtmeye çalışan nasır tutmuş kara vicdanlar.

Altı yıl böyle geçti. Gelinen noktada vicdan sızlatan uygulamala­r yer yer hâlâ devam ederken, mahkûmiyet sürelerini doldurarak veya haklarında­ki kararlar üst mahkemeler­ce bozulduğu için bırakılanl­ar da var.

Altı seneye yakın bir süreyle içeride tutuldukta­n sonra, haklarında­ki ağır müebbet hapis cezaları Yargıtay tarafından bozulup nihayet tahliye edilen bir kısım askerî öğrenciler gibi.

Sürecin yedinci Kurban Bayramını “Darısı diğer bütün masumlara” duasıyla karşılıyor; meydana getirilen ağır hukuk enkazının kaldırılac­ağı günlere artık erişebilme­yi diliyoruz.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye