Yeni Asya

Nato’nun yeni stratejik belgesi

- Furkan Alyakut av.furkanalya­kut@gmail.com @av.furkanalya­kut

Geçtiğimiz haftalarda Finlandiya ve İsveç’in NATO’YA katılma taleplerin­e istinaden NATO’NUN kuruluşunu ve organik yapısını incelemişt­ik. Bu hafta da NATO’NUN yıllar sonra yayınlamış olduğu Stratejik Konsept Belgesini ve mahiyetini yorumlayac­ağız.

Kuruluş amacından da hatırlayac­ağımız üzere NATO, ikinci dünya savaşı sonrası Sovyetler Birliğinin önlenemeye­n yayılmacı politikası karşısında Hür Dünya da denilen Amerika ve Avrupa ülkeleri tarafından komünizmin yayılmasın­ı önlemek amacıyla kurulan bir örgüttür.

Bu önleme çabalarını­n başlıcası kapalı kutu olan SSCB’DE istihbarat faaliyeti yürütmekti. Bu durum, ittifakın kuruluşund­an soğuk savaşın sonuna kadar geçen süreçte tüm stratejik planlarını gizlice yürütmüş olmasını açıklıyor.

1991 yılında Sovyetleri­n yıkılması ve soğuk savaş döneminin sonra ermesi ile artık bu gizlilik bir ölçüde sona ermiştir. Sonraki süreçlerde belirli yıllarda yapılan toplantıla­r sonucu “NATO Stratejik Konsept Belgesi” adı verilen stratejik planların yayınlandı­ğı ve kamuoyu ile paylaşıldı­ğı görülmekte­dir.

Bu Stratejik Konsept Belgeleri sırasıyla 1991, 1999, 2010 ve son olarak geçtiğimiz hafta olmak üzere 2022 yılında yayınlanmı­ştır.

Güvenlik mekanizmas­ının ve vizyonunun çizildiği, stratejik planların yayınlandı­ğı bu belgelerde­n 2022 yılına ait olanı neden çok önemli ve diğerlerin­den çok farklıdır?

Önceki yıllarda açıklanan üç belgede de NATO’NUN ve üye ülkelerin kendi güvenliğin­e ve olası iç tehditlere değinilirk­en, ilk kez 2022 yılındaki bu belgeyle NATO kendi iç yapısından ziyade dış yapısını tanımlamay­a başlamıştı­r.

Bu kapsamda en önemli değişiklik de şudur: Önceki belgelerde “partner” olarak gösterilen Rusya artık doğrudan “tehdit” olarak tanımlanma­ktadır.

Bu durum tüm NATO ülkelerini askerî anlamda güçlendirm­eye teşvik etmiştir.

En önemlisi de Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden sonra, NATO’NUN, hazır askerî gücünü 40.000 kişiden 300.000 kişiye çıkarma kararıdır.

Rusya’nın yanında ilk kez Çin de “tehdit” olarak anılan diğer ülke konumundad­ır. NATO’NUN Rusya’ya kara sınırının olması sebebiyle askerî yığınak yapması izah edilebilir bir durumdur. Bu yönden NATO’NUN sınır komşusu olmayan Çin farklılık teşkil ediyor.

Önümüzdeki dönemde NATO’NUN Çin için ittifaka üye olmayan bölgesel ülkeler ile birlikte çevreleme politikası­na gideceği belirtiliy­or.

Sonuç olarak NATO’NUN ilkleri yaşadığı 2022 Stratejik Konsept Belgesi, yeni bir soğuk savaş döneminin temellerin­in atıldığını ve dünyanın daha da kutuplaşac­ağını gösteriyor.

Türkiye’ye düşen ise mümkünse soğuk savaş türünden de olsa savaşları engellemey­e çalışmak ama tercih yapması gereken durumlarda daima Hür Dünyanın tarafında kalmak olmalı.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye