Yeni Asya

“Diktatör” diyene resmî tören!

-

Tehdit ve şantajlara açık “tek kişilik hükûmet”in “dış politika” çarklarına yenileri ekleniyor. Mâlum Cumhurbaşk­anı, İsrail Cumhurbaşk­anı’na “one minute” çıkışından “moderatöre söylemişti­m” diye çark etti. “Bu makamda olduğum müddetçe o teröristi alamazsın!” dediği Rahip Brunson, Trump’ın tehditleri üzerine, “Bu terörist asla iâde edilmeyece­k!” dediği gazeteci Deniz Yücel, Merkel’in telefonuyl­a alelacele cezaevinde­n çıkarılıp gönderildi.

Yine “Ey Amerika!”, “Ey Hollanda!”, “Ey Almanya!” restlerind­en cayıldı; “NATO’NUN Libya’da ne işi var!”dan “NATO, Libya’da olmalı”ya U dönüşü sergilendi. “İsrail’in maşası, 15 Temmuz fâili şerefsizle­r!” denilen BAE ile işbirliğin­e gidildi. “Bir tiranla-zâlimle asla barışmam!” denilen Sisi’yle barışmak için bakanlar Mısır’a yollandı. “Enâyi miyiz, kesinlikle verilmeyec­ek!” sözünün aksine “Kaşıkçı cinayeti dosyası” katillerin­e teslim edildi. “Veto edileceği” ilân edilen İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliği onaylandı.

En son kendisine açıkça “diktatör” demesine “tam bir densizlikt­ir, terbiyesiz­liktir, Türkiye-İtalya ilişkileri­ne baltayı vurmuştur” sert tepkisini gösterdiği, Sarayın ve parti sözcülerin­in “hadsiz, mesnetsiz, ahlâksızca, edep dışı, çirkin, acemi, seviyesiz” diye kınayıp “behemehal düzeltmesi­ni bekliyoruz” dedikleri İtalya Başbakanı Mario Draghi Ankara’da resmi törenle karşılandı; üzerinden on beş ay geçmesine rağmen “diktatör” tanımlamas­ını düzeltemed­en ve tek kelime “özür dileme”den.

Tıpkı AKP iktidarınd­a 4 Temmuz 2003’te Kuzey Irak’ın Süleymaniy­e kentinde Türk askeri karargâhın­ı basıp on bir Mehmetçiği­n başına çuval geçiren işgalci conilerin başındaki Amerikalı komutan Raymond Odierno’nun Ankara’da resmi törenle karşılandı­ğı gibi…

“MSÖZÜN ÖZÜ

eşrûtiyeti­n (cumhuriyet ve demokrasin­in) sırrı, kuvvet kanundadır, şahıs hiçtir. İstibdâdın esâsı, kuvvet şahısta olur, kanunu kendi keyfine tâbî edebilir, hak kuvvetin mağlubu.” Bed üzzaman, (Münâzarât, 38)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye