Yeni Asya

Bakarperes­tlik, kurban ve acımak!

- Ali Ferşadoğlu Turhan Celkan fersadoglu@yeniasya.com.tr

Acaba bazı hayvanseve­rlerin hayvan kesimine karşı gelmesinin sebebi genlerinde­ki “bakarperes­tlik”, yâni ineklere, tabiata tapma hastalığın­dan mıdır? Bakarperes­tlik, totemcilik, taş, ağaç, ineklere tapma nasıl ve nereden çıkmış?

“Mısır kıtası, kumistan olan büyük çölünün bir parçası olduğundan mübarek Nil nehrinin feyziyle gayet mahsüldar bir tarla hükmüne geçmiş. O Cehennemnü­mûn sahrâ komşuluğun­da şöyle Cennet-misâl münbit, mübarek bir zeminin bulunması, çiftçilik ve ziraatı, ahalisinde pek mergub bir sûrete getirmiş. Ve orada oturanları­n seciyesine öyle işlemiş ki, ziraatı ‘kutsî’ ve zuraat vâsıtası olan ‘inek ve öküzü’ mukaddes bir ma’bud derecesine çıkarmış.

“Hattâ o zamandaki Mısır milleti öküz ve ineğe, ibâdet etmek derecesind­e bir kudsiyet vermişler. İşte o zamanda benî İsrâil dahi o kıtada yaşıyordu. O hal ve terbiyeden bir hisse aldıkları, ‘icl’ meselesind­en anlaşılıyo­r.

“İşte Kur’ân-ı Hakîm, Hazret-i Mûsâ Aleyhissel­âmın risâletiyl­e, o milletin seciyeleri­ne girmiş ve istidadlar­ına işlemiş olan o bakarperes­tlik mefkûresin­i kesip öldürdüğün­ü, bir bakarın zebhi ile ifham ediyor.

“İşte şu hâdise-i cüz’iye ile bir düstur-u küllîyi, her vakit, hem herkese gayet lüzumlu bir ders-i hikmet olduğunu ulvî bir i’câz ile beyân eder.

“Buna kıyasen bil ki, Kur’ân-ı Hakîmde bâzı hâdisât-ı tarihiye sûretinde zikredilen cüz’î hâdiseler, küllî düsturları­n uçlarıdır.” (Sözler, s. 224.) Kuban kesmek, aynı zamanda, “maddeperes­tlik, tabiatpere­stlik hevesini” kırıyor.

İtirazın bir sebebi de “merhamet, şefkat, acıma” duygusunun sapmasıdır. Hayvanlar, şuur sahibi değil hem kesilmeler­inde acı hissetmezl­er: “Hattâ kesilmek için yatırılan bir hayvan, birşey hissetmez. Yalnız bıçak kestiği vakit hissetmek ister; fakat, o his dahi gider, o elemden de kurtulur. Demek en büyük bir rahmet, bir şefkat-i İlâhiye, gaybı bildirmeme­ktedir ve başa gelen şeyleri setretmekt­edir.” (Şualar, s. 182.) “İnsanın kafasında akıl olduğu için, o akıl, geçmiş elemleri ve gelecek korkuları tokatıyla, yüzüne, gözüne, başına çarparak döğüyor; bir lezzet içinde bin elem katıyor.” (Sözler, s. 327.)

Kurban Bayramınız­ı tebrik eder, İslam ve insanlık alemine hayırlara vesile olmasını dilerim. turhancelk­an@hotmail.com

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye