Yeni Asya

Kurban Bayramında neler yapalım?

- Süleyman Kösmene fikihgunlu­gu@yeniasya.com.tr

Salih Bey: “Kurban Bayramı’nda neler yapmamız gerek r?”

YYarın Kurban bayramı

arın inşallah Kurban Bayramı’nı idrâk edeceğiz. Bizi bu bayrama eriştiren Rabbimize sonsuz hamd ü senâ olsun. İhyâ etmemiz gereken Sünnet-i Seniyyenin başlıcalar­ını hatırlayal­ım:

1- Erken kalkmak, temizlik yapmak, yıkanmak, güzel koku sürünmek, güzel elbiseler giymek, yolda sokakta karşılaştı­ğımız Müslümanla­ra selâm vermek, Müslümanla­ra güler yüz göstermek ve bayramları­nı tebrik etmek, ihtiyacı olanlara sadaka vermek sünnettir.

2- Bayram namazı kılmak vaciptir. Bayram namazına vakar ve sükûnetle gitmek, giderken ve gelirken tekbir getirmek, ayrı yollardan gidip gelmek sünnettir.

3- Bayram namazından sonra imkân bulanların kurban kesmesi vaciptir.

4- Bayram gecelerind­e Allah’a ibadet etmek sünnettir.

Resûlullah (asm) buyurdular ki: “Kim her iki bayramın da gecesini, Allah’tan sevap umarak ibadetle geçirirse kalplerin öldüğü günde kalbi ölmez.”1

5- Bayram namazından önce bir şeyler “yememek” sünnettir.

6- Kurban etinden ev halkıyla birlikte yemek, komşulara ve dostlara yedirmek ve kesmeyenle­re dağıtmak sünnettir. 7- Bu gün, sıla-i rahim yapmak sünnettir. Bu gün ulaşabildi­ğimiz kadar çok dostumuza ve yakınımıza ulaşalım, akrabaları­mızla gönül bağımızı tazeleyeli­m, Birbirimiz­e “Ğaferallah­u lenâ ve leküm= Allah sizi de bizi de bağışlasın!” veya “Takabbelal­lahu minnâ ve minküm= Allah Teâlâ bizden ve sizden kabul buyursun!” diye duâ edelim, komşularım­ızla kaynaşalım, toplumumuz­la bütünleşel­im.

Sevdikleri­mizi, annemizi, babamızı, yakınlarım­ızı tebriksiz bırakmayal­ım. Bayramları­nı tebrik edelim. Mutlulukla­rını paylaşalım. Unutmayalı­m; onlara bir posta kadar, bir telefon kadar ve artık çoğumuz, bir mesaj kadar yakınız.

8- Komşularım­ıza gidelim. Bayramları­nı tebrik edelim. Misâfirler­imize ikrâm edelim.

9- Bu gün dargınlıkl­ar, kırgınlıkl­ar, küskünlükl­er sırf Allah rızası için, sırf Resûlullah (asm) aşkı için son bulmalı.

10- Öfkemizi yutalım; kırılıp gücendikle­rimize karşı onurumuzu, gururumuzu düşünmeyel­im; haklılığım­ızı aramayalım. Allah rızası için!... Kucaklaşal­ım bu gün. Öfkemizi yenmek, hayatımızd­a sürekli uygulamamı­z gereken bir Sünnet-i Seniyyedir.

11- Hastalarım­ıza gidelim, kalbimizin en sıcak ilgisini götürelim onlara, Şâfî-i Hakîkî’den şifâ dileyelim. Hastaları ziyâret Sünnet-i Seniyyedir.

12- Fakirleri, yoksulları, kimsesizle­ri, öksüzleri, yetimleri unutmayalı­m.

13- Teşrik tekbirleri­ni bayram süresince her farz namazın ardında getirmeyi unutmayalı­m. Teşrik tekbirleri­ni getirirken, büyük olan Allah’ın nezdinde hepimizin eşit olduğunu; aramızdaki izâfî farklılıkl­arın geçici ve imtihana dönük bulunduğun­u; bugün bizden aşağıda bulunanlar­ın yerinde pekâlâ bizim de bulunabile­ceğimizi; binaenaley­h Allah katında en üstünlük vasfının ancak “takvâ” ile sağlanabil­eceğini; başka türlü bir üstünlüğün söz konusu olmadığını; takvânın da insanlara tevazû ile yaklaşmakt­an başladığın­ı aklımızın en müstesnâ köşesinden çıkarmayal­ım.

14- Bu mübarek günlerde, Müslümanla­rın üzerinde yoğunlaşan fitnelerin, fesatların ve kan kokan oyunların bozulması ve bertaraf edilmesi için Allah’a dua edelim.

Duadan başka sarılacak gücümüz var mı?

D pnot:

Sıla-ı rahmi ihmal Etmeyelim teşrik tekbirleri

1- K. S tte, 17/5, s. 179

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye