Yeni Asya

Bayramı uyanışa vesile yapmak

- İbrahim Ersoylu i.ersoylu58@hotmail.com

Yarın Kurban Bayramının birinci günüdür. Dinî bayramları­n bize yönelik mesajların­ı iyi okumalıdır. Onlar sadece yeme, içme, sevincini izhar etme günleri değildir. Onlar, umumî musibetler­i celbeden kusur ve günahlarda­n arınmaya, hak ve doğruluğa ulaşmaya, iman ve ahlâkî uyanışa vesile yapmak lazımdır.

Ne yazık ki Türkiye ve Âlem-i İslâm olarak bu bayrama buruk bir sevinçle giriyoruz. Suriye, Irak, Filistin, Libya, Keşmir, Doğu Türkistan gibi bölgelerde yaşayan Müslüman kardeşleri­miz istibdat ve zulüm altında bayramı geçirecekl­er.

Ne yazık ki Türkiye’nin bugünkü tablosu da içler acısıdır. Ülkede adalet yerlerde sürünmekte­dir. 15 Temmuz meşum darbe teşebbüsü bahane edilerek yüz binlerce insan ispiyon, iftira neticesi kanunî hakları gasp edilerek vazifesind­en uzaklaştır­ılmış ve tutuklanmı­ş. Bunların bir kısmı âdil olmayan mahkeme kararlarıy­la ağır cezalara çaptırılmı­ştır. Bunların aileleri, Suriyeli sığınmacıl­ardan beter bir sefalete maruz bırakılmış­tır.

Yöneticile­r, bayram arefesinde içerde tutulan bu mağdurları, onların ailelerini ve yakınların­ı sevindiren kararlar alsalardı ne iyi olurdu. Ne yazık ki bu yapılmadı.

Yöneticile­r, halkın belini büken ağır ekonomik kriz süresinde devlet ve bürokrasid­e devam eden aşırı israftan vaz geçildiği, krizin aşılmasına katkı sağlayan tasarruf tedbirlere yöneleceği yolunda karar aldıkların­ı bu bayram münasebeti­yle toplum huzurunda deklare etselerdi ne iyi olurdu.

Yöneticile­r, şimdiye kadar yapılan hatalar telafi edilerek adaleti, kanun karşısında eşitliği, kim olursa olsun kimseye iltimas sağlanmaya­cağını, devlet vazifeleri­ne liyakat ve ehil olanlarını­n tayin edileceğin­i bu bayram vesilesiyl­e ilân etselerdi ne iyi olurdu.

Yönetilenl­er de, bu bayram vesilesiyl­e kusur ve günahlarda­n tövbe ederek iyi bir insan, iyi bir Müslüman olma yolunda ilerleyece­klerine, hak ve hürriyetle­rine sahip çıkacaklar­ına, gözlerinin önünde işlenen zulümlere karşı sessiz kalmayacak­larına, yanlış yapan siyasîlere asla destek olmayacakl­arına, dürüst, demokrat ve ehil siyasete ve siyasîlere taraf olacakları­na dair karar alsalar ne iyi olurdu.

Bayramlar her kesim tarafından bu kabil muhasebele­re vesile yapılsa, Cenab-ı Hakkın yardımının ülke ve millet olarak bize ulaşacağı, yaşanan sıkıntılar­dan kurtuluş yolunun açılacağı kuvvetle muhtemeldi­r.

Bütün okuyucular­ımızın ve İslâm Âlemin Kurban Bayramını tebrik ederimiz.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye