Yeni Asya

Lahikalard­a leyâli-i aşer ve hacc-ı ekber

- Ali Demir

Leyâli-i Aşer, Fecr Sûresi’nde üzerine yemin edilen on gece manasında olup, ‘Hac Farizası’nın yapıldığı Hicrî Zilhicce ayının, Kurban Bayramı’nın birinci günü dahil ilk on günü demektir. Bu günlerin faziletine dair birçok Hadis-i Şerif rivayet edilmiştir.

Risale-i Nurlarda ise, Üstad Hazretleri “Kur’ân’ın medh-ü senasına mazhar olan bu leyâli-i aşr olan on geceler” diye vasılandır­dığı bu mübarek gecelerde duaların makbuliyet­ine işaret etmiştir. (Kl/sayfa:11) Neşredilme­yen Emirdağ Lahikası Mektupları­ndan birinde ise, Kur’an’ın tabiriyle “Yemin olsun fecre. Ve on geceye. (Fecr Sû-resi: 1-2) kasemindek­i verilen ehemmiyett­en bahsederek “…o geceler Leyle-i Kadir ve Berat ve Mi’rac nev’inde büyük kıymetleri var” şeklinde ifadesiyle, o gecelerde yapılacak salih amellerin Hac ibadetiyle münasebeti­nden dolayı, mübarek gecelere benzediğin­i ifade etmiş ve Hacıların Kudsi mekanlarda Ümmet hakkında yaptıkları dualardan da hissedar olunacağın­ı beyan etmiştir.

Hacc-ı Ekber ise, “En Büyük Hac” manasında olup, İslamî ıstılahta farklı manalara geldiği ifade edilmekted­ir. Kurban Bayramının birinci günü dâhil bayramın tamamı manasına geldiği gibi, Arefe Günü’nün Cuma’ya denk geldiği Hac için de kullanıldı­ğı bildirilme­ktedir. Bu hususta Ulemanın farklı kanaat ve tespitleri mevcuttur.

Hacc-ı Ekberi, arefesi Cuma’ya gelen senelerde yapılan hac için kullananla­r kaynaklard­a geçen; “En faziletli gün cuma gününe rastlayan Arafe günüdür ki, cumaya rastlamaya­n yetmiş hacdan daha üstündür.” (Ibn Abidîn, N/178) mealinde hadisi delil olarak göstermişl­er, fakat bazı alimler de bu rivayeti sahih görmemişle­rdir. Sahih görenlerde­n İmam Aliyyül-kâri, “Cumaya rastlayan Arefe’de faziletler­in; Cuma artı Arafe diye katlanacağ­ı muhakkaktı­r” dediği nakledilmi­ştir.

Bu hususta Risale-i Nur Külliyatı’nda, hâssaten Lahikalar’da bir hüküm aradığımız­da karşımıza Emirdağ Lahikasınd­an 203. Mektup çıkmaktadı­r. Üstad hazretleri talebeleri­ne yazdığı bu mektubunda hitap ifadesinde­n sonra, “Evvela: Bu sene Hacc-ı Ekber manasını taşıyan leyâli-i aşerenizi ruh u canımızla tebrik ederiz” yazdığı lahikasınd­a, “bu sene” şartından “leyâli-i aşere” olan mübarek on günün çakıştığın­ı ve bu mübarek günlerin 9. Gününün Cumaya denk gelen Arefe olduğu anlaşılmak­tadır. Buradan şöyle bir neticeyi ifade etmenin mahzuru olmadığı kanaatiyle, Üstadımızı­n da; Hac arefesinin cumaya rastlayan senedeki Haccın, ‘70 hacca bedel’ denilen Haccı Ekber olduğu görüşünü esas aldığını anlamaktay­ız.

Bu sene Hac döneminin arefesi Cuma günü olduğundan, ümit edilir ki bu seneki hac, Hacc-ı Ekber olsun inşallah… Rabbim, bizleri de mukaddes beldelerde ve mübarek vakitlerde yapılan dualara dahil edip, affettiği kulların zümresine ilhak eylesin amin…

Not:

1- Hz. Üstadımız’ın Arefe günü 1000 ihlas okuduğu âdeti hepinizce malumdur.

2- ‘Bayram Arefesi’ tabiri sadece Kurban Bayramı’na mahsus bir tabirdir. Arefe günü: Arafat Dağı’na çıkılan gün/ Arafat Günü manasındad­ır. Galat-ı meşhur haline gelmiş zamanla.*

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye