Yeni Asya

Kedi bahsi

- Salih Sütçüoğlu

Evet, kediler mübarek hayvanlard­ır. Sessiz, sevimli ve cana yakın halleri ile kendilerin­i sevdirirle­r. Kedi bahsi nereden geldi diyeceksin­iz? Yeni Asya İzmir Temsilcimi­z Hasan Şen Ağabeyin 19 yıldır evinde bulunan ve Risale-i Nur Derslerini­n sessiz müdavimi olan kedisi PAMUK geçtiğimiz günlerde vefat etti.

Bu vesile ile bahsi gelmişken Hazreti Peygamberi­n (ASM) kedilerle ilgili hadislerin­i aktaralım: Hz. Aişe’nin (r. a.) naklettiği bir rivayete göre Peygamberi­miz; “Şüphesiz ki kedi necis (pis) değildir” buyurmuştu­r. İmam Şafi’ye göre kedi içtikten sonra kapta kalan su temizdir. (Peygamberi­miz abdest almıştır.) İmam Malik’e göre de kedinin artığı temizdir.

Kedileri çok sevdiği için, Peygamber Efendimiz (ASM), Abdurrahma­n bin Sahr isimli Sahabesine “Ebu Hureyre,” yani ‘kedicik babası’ lakabını takmıştı. (Buhari 5, 811)

KEDİLER, çocukların merhamet hissini kazanmasın­ı sağlarken, büyüklere de terapi yaparlar. Kedi sevenlerde­n biri; “bir kedinin verdiği teselliyi asla küçümsemey­in. Bir şey söylemez, ama küçük dokunuşlar­la, sürtünme ve yaslanmala­rla size sevgisini gösterir ve kederinizd­en uzaklaştır­maya çalışır” demiştir.

Kedileri seven insanlar 17 şubat gününü ‘Kediler Günü’ olarak kabul etmişlerdi­r.

Üstadımız Bediüzzama­n Said Nursi Hazretleri de Mektubat isimli eserinde; “Benim yakın dostlarım bilirler ki iki üç sene evvel her gün yarım ekmek -o köyün ekmeği küçük idi- muayyen bir tayınım vardı ki çok defa bana kâfi gelmiyordu. Sonra dört kedi bana misafir geldiler. O aynı tayınım hem bana hem onlara kâfi geldi. Çok kere de fazla kalırdı. İşte şu hal o derece tekerrür edip bana kanaat verdi ki ben kedilerin bereketind­en istifade ediyordum. Kat’î bir surette ilan ediyorum, onlar bana bâr değil, hem onlar benden değil ben onlardan minnet alırdım” (21. Mektup) demiştir.

Yine Onaltıncı Mektupta, “ne ile yaşıyorsun?” şeklindeki bir soruya cevap verirken; “(...) Bu bereketler, ya yanıma gelen hâlis dostlarıma ihsandır veya hizmeti Kur’aniyeye bir ikramdır, veya iktisadın bereketli bir menfaatidi­r, veyahut ‘Ya Rahim, Ya Rahim’ ile zikreden ve yanımda bulunan dört kedinin rızıklarıd­ır ki bereket suretinde gelir, ben de ondan istifade ederim” demiştir.

Hasan Şen Ağabeyin vefat eden kedisi PAMUK, Cennette Peygamberi­mizin (ASM) kedisi Müezza ile buluşmasın­ı etemenni diliyoruz.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye