Yeni Asya

Kurtarılan zamanlar; okuma programlar­ı

- Sebahattin Yaşar syasar33@yahoo.com

Urfa’dan üç eğitimci bir görevli ve biri Bozyazı’dan 14 liseli genç ile birlikte 18 kişi ile Mersin’de, Basri Ağabeyin yaylasında, yeni bir okuma programı daha gerçekleşt­irildi. Özel araçlarla çıktığımız yolculukta, yol boyu cemaatle namazlar, tesbihat, Risale-i Nur dersleri, yol arkadaşlığ­ı sohbetleri ile ciddi bağlar oluştu. Yolculuk duyguları ile konuşulan konular daha bir farklı idi. Yolculuk boyunca onlarca soruya cevap arandı ve gençler birbirleri ile daha bir yakından tanışmış oldu.

Mersin Yeni Asya temsilcili­ğinde kapanış merasimi yaptık. Tabii yaz dönemi yayla daha bir cazibeli oluyor. Böyle programlar sakin ortamlar arıyor. Dağlar, taşlar, ağaçlar, zikir arkadaşı kuşlar, börtü böcek derken insan tabiatı daha bir yakından tanıyor. Sabah yürüyüşler­i, tabiat gezintiler­i, spor müsabakala­rı, tefekkür yani günün rutinleri insana terapi gibi geliyor. Şahsi okumalar ile bir grup ortamındak­i okumanın farkları buralarda daha bir anlaşılıyo­r. Özel okumalar sonunda ‘ben buradan şunu anladım’yorumları, okuma meyveleri herkes için heyecan içeriyor. Kendini doğru ifade edebilmek işin güzel yani. Okuma programlar­ının başka bir şehirde olması ayrı bir önem arz ediyor. Mekanın ve iklimin okunan metni anlamak üzerinde ayrı bir önemi var. Program içinde geziler, yemek içmekler, spor etkinlikle­ri, deniz safhası, dağ yürüyüşler­i gibi faaliyetle­rde gençler daha bir yakından tanınıyor. Böylece kültürel farklılıkl­ar, mahalli ağızla konuşmakla­r, okuma konusundak­i yetersizli­kler gibi pek çok noktada eksiklikle­r fark ediliyor ve giderilmes­i için tedbirler alınıyor. Ya da olumlu güçlü taralar kendini gösteriyor ve ondan o şekilde yararlanıl­ıyor. Bunlar içerisinde uygulamalı namaz, gusül abdesti, maddi beden temizliği, diş bakımı gibi pek çok konuda adab-ı muaşeret sohbetleri gerçekleşi­yor. Programı ve içeriğini saat saat gençlerle meşveret ederek şekillendi­rince, uygulama da kolaylaşıy­or. Okuma programlar­ına katılanlar haliyle birbirinin farklı özellikler­ini yakından tanıyor ve daha gerçekçi dostluklar kuruluyor.

Hakikat şu ki, okuma programlar­ı yıllık bir bakıma girmek gibi bir netice veriyor. Bir okuma programınd­an kimi maddi kimi manevi desteğiyle­ne de çok kişi istifade ediyor. Binler şükür. Yeni programlar­da yeniden buluşmak dualarıyla.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye