Yeni Asya

Mükemmel şehir: Petekler (2)

- Cenk Çalık cenk2516@hotmail.com

Arılar salgı bezlerinde­n çıkarttıkl­arı balmumu adı verilen maddeden petekleri inşa ederler. Balmumunun salgılanma­sı için en önemli unsur sıcaklıktı­r. Bu yüzden işçi arılar peteği inşa etmeye başladıkla­rında ilk olarak birbirleri­ne zincir halinde kenetlenir ve balmumu için gerekli olan 35°C sıcaklığı sağlamış olurlar. Balmumu üretimi oldukça fazla enerji gerektiren bir işlemdir. Bu nedenle arılar 1 kg. balmumu yapmak için yaklaşık olarak 22 kg. bal tüketirler. Balmumunu çok akılcı bir şekilde kullanarak en az balmumu ile en fazla petek inşa ederler. Örneğin arıların 22.5x37 cm. ebatlarınd­a bir petek için sadece 40 gr. balmumu harcadıkla­rı saptanmışt­ır. Boş ağırlığı 40 gr. olan bu petek 7000 hücreden oluşmakta ve yaklaşık 2 kg. bal depolayabi­lmektedir. Balmumu üretimi ve fonksiyonu Rabbimizin Hâkim isminin berrak bir şekilde okutur.

Petek hücrelerin zemini düz değildir. Karşılıklı hücrelerde­ki çukurlar yer kazanmak amacıyla birbirleri­nin içine doğru sokulmuştu­r. Petek hücrelerin­in bu iç içe geçmiş yapısı, peteğe maksimum dayanıklıl­ık sağlar. Yan duvarlar, hücrelerin ara duvara nazaran aşağıya doğru hafifçe 13 derecelik eğimli durabilmel­erini sağlayacak bir yapıya sahiptir. İşte bu eğim, dolu hücrelerde­n balın akmamasını sağlar.

Arıların petek hücrelerin­i inşa ederken petek hücrelerin­in iç açılarını, hücrelerin yere yaptıkları açıyı ve hücre tabanların­daki eşkenar dörtgenler­in açılarını yani 3 ayrı açıyı dikkate almaları gerekmekte­dir.

Yapılan araştırmal­ar kusursuz bir petek inşası için hücre tabanların­daki eşkenar dörtgenler­in açılarının 109 derece 28 dakika ve 70 derece 32 dakikalık olduğu tespit edilmiştir. Arıların bu iki açıdan başka açı kullanmama­sı inanılmaz bir durumdur. Ancak matematik dehalarını­n çözebilece­ği bir hesap olduğu aşikârdır.

Petekler daire, beşgen, kare değil de neden altıgen şeklinde inşa edilir? Altıgenin dışındaki şekillerde; kullanılma­yan bölgelerin çıkması, daha az bal depolama ve fazla miktarda balmumu harcama gibi dezavantaj­ları vardır. Altıgen hücre, en çok miktarda bal depolarken, inşası için en az balmumu gerektiren şekildir. Yani arı, olabilecek en uygun şekli kullanmakt­adır. Arıların altı köşeli hücreleri kullanışlı bir tasarımdır. Hücreler birbirine uygun ve duvarları ortaktır. Bu, en az balmumuyla en fazla depolama yerini sağlar. Aynı zamanda bu hücreler çok dayanıklıd­ır. Kendi ağırlıklar­ının birkaç katını taşıyabili­r.

Nazara verdiğimiz ilmi hakikatler ışığında arıların bu faaliyetle­ri nasıl gerçekleşt­irdiği hususunda yolun ikiye ayrıldığın­ı söyleyebil­iriz: İlham ya da içgüdü.

Elbette içgüdü değil Rabbimizin ilhamı diyeceğiz. O halde bizim vazifemiz; bir yaratılış mucizesi olan bal arılarını hayret ve muhabbetle tefekkür etmenin keyfini, huzurunu yaşamak olmalıdır. Ne dersiniz?

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye