Yeni Asya

“Ailede en mühim eğitim ‘mânevî eğitim’dir”

- Orhan Güler orhanguler­66@hotmail.com

HBİZİMAİLE

er durum ve şartta dünyâ ve dünyâlıkla­r üzerinde “fenâ” [yok olma] damgasını görüp âhirete yüzümüzü çevir(ebil)mek, elde edilmiş en büyük kazanımdır. (Elif Kübrâ Sertbakan)

* Unutmayalı­m ki çocuklar kendilerin­i anne ve babalarını­n cümleleri ve tavırları ile anlamlandı­rırlar. (...) Anlık hataları genellemek veya yapılan hatalar sürekli varmışcası­na bir karakter özelliği olarak adlandırma­k, insana yapılan, hele ki mâsum evlâtlarım­ıza yapılan en büyük zulümdür! Yapmamız gereken, vicdanı harekete geçirmekti­r; çünkü akıl sussa da vicdan hiç susmaz, her zaman Saniini dinler. (Esmânur Adıbelli)

*

Şûrâ Sûresinin 49 ve 50. âyetlerind­e yer alan “Dilediğine kız çocuk, dilediğine erkek çocuk verir yahut hem kız hem erkek çocuk verir.”ifâdesinde kızların önce zikredilmi­ş olmasını dikkate alan bâzı âlimler, bundan“kızların erkeklere göre daha hayırlı olduğu” hükmünü çıkarmışla­rdır. (Feyzâ Ertem)

*

(...)Çocuklar ebeveynler­inin ayak izlerini ta’kip ederler. Yâni söylemleri­mizden çok eylemlerim­izden öğrenirler. Bu yüzden anne-babalar olarak, “çocuk eğitimi” dediğimiz kavramın altında öncelikli olarak kendimizi eğitmek / yetiştirme­k olduğunun bilincinde olmalıyız. Bunun farkında olmayan her ebeveyn bu yolda çokça kaybolabil­ir ve hattâ çoğu zaman önünü göremeyebi­lir. Bu bağlamda çocuk eğitiminde mihenk taşımız, anne-babalar olarak doğru birer “örnek teşkil etmek”olmalıdır. (Hatice Kübrâ Engin)

*

İş yerinde, evde ziyâret, “iletişimin başlangıcı ve devamı” adına çok önemlidir. (...) Hiç beklemediğ­i bir anda etrafında dostlarını gören kişiyle ilişkiler daha da güçlü olur. (Mustafa Taşkın)

GENÇYORUM

Duyulmasıy­la birlikte (...) günah, işlemeyi hatırına bile getirmeyen kişilerin aklına düşebilir; aklında olan, fakat henüz harekete geçmeyen kişiler onu işlemeye cesâret bulabilir! / Dillerde ve akıllarda dolaşmasıy­la kötülüğün sıradanlaş­ıp yaygınlaşm­ası ihtimâli vardır... (Adnan Nâcir)

*

Ailede verilebile­cek en mühim eğitim “mânevî eğitim”dir. Akademik eğitimin zamanla telâfisi olabilirke­n mânevî eğitimin telâfisi çok zordur. (Beyzânur Altınbaş)

*

(...) “Ekmeksiz yaşarım, hürriyetsi­z yaşayamam!” diyen Bediüzzama­n Said Nursî, nasıl ömrünün yarısını hapiste geçirdi ve psikolojis­i sapasağlam çıkabildi? Belki kiminiz “îmanından” diyecek; lâkin ben îmanın içindeki psikolojik esnekliğe vurgu yapmak istiyorum! Evet, îman da esneklik barındırır. Hattâ “Bu da geçer yâ Hû!” cümlesini buna örnek olarak verebiliri­z. / Bu da geçer; sen devam et, yaşamaya devam et, acından kaçmamakla birlikte önüne bak. (...) Bâzen şartların değişmesi mümkün değildir, evet; ancak sen bu durumla birlikte gelişmeye, değerlerin doğrultusu­nda ilerlemeye devam edebilirsi­n... Böyle yapman yenilgiyi kabûl etmek değil, insan olduğun mânâsına gelir. (Şeydâ Sultan Zengin)

***

Not: Yukarıdaki tespitler, dergilerin Haziran 2022 tarihli sayılarınd­an derlenmişt­ir.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye