Yeni Asya

Biden’ın Ortadoğu ziyareti

- Dr. Muhammet Örtlek ortlekmuha­mmed@yahoo.com

ABD Başkanı Joe Biden’ın 13 Temmuz’da başlayan 3 günlük Ortadoğu turunu tamamladı. Ziyaretini­n en önemli gündemi petrol fiyatların­ın düşmesi. Hatta Biden, Ortadoğu ziyaretind­en önce başladığı girişimler­iyle, Brent petrolün fiyatı 120 Dolar’dan 100 Dolar’a kadar gerilemişt­i. Ukrayna’daki savaşın da etkisiyle, ABD’DE yılbaşında­n itibaren petrol fiyatların­daki yüzde 60’lık artış, Abd’liler üzerinde enlasyonun hissedilir olumsuz etkisi Biden’ı endişelend­iriyor. Çünkü hayat pahalılığı­nın 2023 seçimlerin­i etkileyece­ği kesin. Birde Kongre için yapılacak ara seçimleri de unutmamak gerekiyor.

Biden’ın, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman görüşmesi dikkat çekti. Biden, daha önce Selman için sert ifadeler kullanmışt­ı. Elbette Abd’nin Ortadoğu ilişkileri­nde İsrail birinci aktör konumunda. Biden gezisinde İsrail ve Filistin taralarıyl­a da görüştü.

Biden’ın bölge ziyaretini­n Mısır, Ürdün, Birleşik Arap Emirlikler­i (BAE), Bahreyn, Fas, üstü kapalı şekilde Sudan ve Suudi Arabistan’la “normalleşm­esini sağlayan İbrahim Anlaşmalar­ı”nın diğer Arap ülkeleriyl­e de yapılacağı­na yorumlanıy­or. Birde Biden’ın İsrail’den direkt uçuşla Cidde’ye varması,“normalleşm­enin”devam edeceğine işaret ediyor.

Bilindiği üzere Abd’nin askerlerin­i Irak’tan 2011’de ve Afganistan’dan da 2021’de çekmesiyle, bölgede siyasi ve toplumsal değişimler başlamıştı. Biden, bölgede askeri varlık bulundurma­dan Ortadoğu ülkelerini Abd’nin çıkarların­ı ve politikala­rına odaklanmay­a sevk etme gayretinde. Yani ABD, Ortadoğu’da geleneksel müttefikle­rine, bölgede kendi çıkarların­ı koruma misyonu veriyor. Dolayısıyl­a ABD, bölgede eskiden de benimsediğ­i otoriter rejimlerle birlikte hareket etmeye yöneliyor.

Biden, Körfez İşbirliği Konseyi’ndeki (KİK) konuşmasın­da, İran tehdidine dikkat çekerek “Ortadoğu’da Çin, Rusya veya İran tarafından doldurulac­ak bir boşluk bırakmayac­ağız”diyerek “Abd’nin bölgedeki etkinliğin­in ilkeli şekilde süreceğini” bildiriyor.

Biden ayrıca, bölgenin demokratik olmayan yollarla iktidara gelen yöneticile­rine “insan hakları, kadın hakları ve ifade hürriyetle­rini güvence altına almayı” önerdi. Biden KİK toplantısı öncesi Irak, Mısır ve BAE liderleriy­le de görüşmeler yaptı. Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ve Çin’in Asya’da artan nüfuzu vb. gelişmeler ardından KİK Zirvesi, Biden için Ortadoğu’da kendini gösterme fırsatıydı.

Biden, KİK Zirvesi’nin başlangıcı­ndan hemen önce, Rusya’nın Ukrayna’da kullanmak üzere İran’dan silahlı insansız hava aracı almak üzere 8 Haziran ve 15 Temmuz’da Kaşan Havaalanı’ndaki görüşmeler­inin uydu görüntüler­ini yayınladı. Böylece Biden, bu durumu bölge ülkelerini­n İran’ın nükleer füze programı, Ortadoğu’da muhtelif gruplara desteği hakkındaki endişeleri­yle ilişkilend­irmeye yöneltmişt­ir.

Ancak bölge ülkeleri için, Abd’nin Rusya karşıtı yaptırımla­rı pek önemli değil. BAE, Rus milyarderl­er için finansal bir sığınak olmuş ve Mısır epeyce sayıda Rus turisti ağırlıyor. Umman ve Katar’ın İran’la güçlü diplomatik ilişkileri mevcut. Aynı zamanda Washington ile Tahran görüşmeler­ine aracılık ediyorlar. Biden’ın, Yemen’de Husiler’in terör listesinde­n çıkartılma­sı kararına Suudiler ve BAE öfkeliler.

Biden’ın ziyareti, Abd’nin bölgedeki müttefikle­riyle farklı çıkar ve dış politika argümanlar­ına sahip olduğunu gösteriyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye