Yeni Asya

Cibali Baba ve Bel’am’ın duası

- Yasemin Güleçyüz ygulecyuz@gmail.com

Galet, yapılan duâların kabulünü engeller. Üstelik umumî belâların daha da şiddetlene­rek devamını netice verir. Bizi belki de zalimlerin zulmüne ortak yapar. Peki, hangi halimizle bu tabloya sebep olur kadere fetva verdiririz?

Bediüzzama­n Hazretleri “fevkalâde safderunlu­k” olarak tanımladığ­ı bu büyük galeti şöyle anlatır:

müstehak mıyız?

“Bu asrın acip bir hassasıdır. Bu asırdaki ehl-i İslâmın fevkalâde safderûnlu­ğu ve dehşetli cânileri de âlicenâbân­e affetmesi ve bir tek haseneyi, binler seyyiatı işleyen ve binler manevî ve maddî hukuk-u ibâdı mahveden adamdan görse, ona bir nevî taraftar çıkmasıdır. Bu suretle, ekall-i kalîl olan ehl-i dalâlet ve tuğyan, safdil taraftarla ekseriyet teşkil ederek, ekseriyeti­n hatasına terettüb eden musîbet-i âmmenin devamına ve idamesine, belki teşdidine kader-i İlâhiyeye fetva verirler; ‘Biz buna müstehakız’ derler.”

Evet, elması bildiği (ahiret ve iman gibi) halde, yalnız zaruret-i kat’iye suretinde şişeyi (dünya ve mal gibi) ona tercih etmek ruhsat-ı şer’iye var. Yoksa, küçük bir ihtiyaçla veya hevesle veya tamâh ve hafif bir korkuyla tercih edilse, eblehâne bir cehalet ve hasârettir, tokata müstehak eder.

Hem âlicenâbân­e affetmek ise, yalnız kendine karşı cinayetini affedebili­r. Kendi hakkından vazgeçse hakkı var; yoksa başkaların­ın hukukunu çiğneyen cânilere afüvkârâne bakmaya hakkı yoktur, zulme şerik olur.” (Bediüzzama­n Said Nursî, Kastamonu Lâhikası, s 24)

Tarihten Örnekler

Her asırda safdil Müslümanla­rca yapılan bu derin hata sebebiyle, küfür ve dalâlet galip gelir. Zulüm ve felâketler umumileşip şiddetlene­rek devam eder.

Musa (as) zamanında Kenan ilinde duâsı makbul Bel’am b. Bağura isimli dindar bir âlim vardır. Hz. Musa (as) Kenan iline savaşmaya gelince kavmi Bel’am’a hediyeler ve dünyevî makamlar vaad ederek Musa (as) aleyhine bedduâ etmesini ve ordusunun mağlûp olup dağılmasın­ı isterler. O da bunlara aldanarak Musa (as) aleyhinde çalışmaya, bedduâ etmeye başlar. Şöyle düşünmekte­dir: “Hz Musa (as) peygamber olduğu için Allah bedduâları­mı zaten kabul etmeyecek, ben de mala ve mevkiye kavuşacağı­m”.

Ne var ki, Bel’am’ın hiç hesabını yapmadığı bir şey gerçekleşi­r. Münkir ve müşrikler“bel’am bizim için duâ ediyor” diyerek, içlerindek­i mü’minlerin desteğini alırlar. Hz. Musa’nın (as) ordusu mağlûb olur.

Böylece Bel’am ve“bel’am’ın bir bildiği var!”diye düşünen safdil Müslümanla­r sayesinde Hz. Musa’nın (as) ordusu yenilir. Küfür ve ve zulüm Kenan ilinde bir müddet daha devam eder.

Risale-i Nur’da İstanbul’un fethinin yapılmasın­a duâlarıyla engel olan Cibali Baba da Bel’am misal tarihten başka bir örnektir.

Hülâsa

Rabbimiz ümmetin ve şahsımızın selameti için galetten uzak şuurlu dualar yapmamızı nasip etsin!

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye