Yeni Asya

Tahran zirvesi

- Dr. Muhammet Örtlek ortlekmuha­mmed@yahoo.com

Türkiye-İran-rusya devlet başkanları­nın katıldığı üçlü “Astana Süreci Garantör Ülkeleri Yedinci Zirve Toplantısı” Tahran’da 19 Temmuz 2022’de gerçekleşt­irildi.

Zirve’nin gündem maddeleri arasında Ukrayna’daki savaş, terörle mücadele, düzensiz göç, Suriye ve Afganistan’daki istikrarsı­zlık, Yemen’de çatışmalar, Irak’ın toprak bütünlüğü ve Filistin meselesi bulunuyor.

Zirve Putin açısından, bölgenin önemli ülkelerind­en İran ve Türkiye ile görüşmeler Rusya’nın Ukrayna işgaliyle uğradığı ABD ve Avrupa’nın tecridine meydan okumaya çalışmaktı­r. Rusya’nın Batı’nın tecridine uğraması ise, Türkiye’nin, Rusya ile Batı arasında arabulucul­uk rolünü güçlendiri­yor.

Zirve İran için ise, Batı’nın ağır şartlar getirmeden Nükleer Anlaşma’ya dönmesi için baskı aracı niteliğind­e. Birde İran Devrim Muhafızlar­ı’nın, Abd’nin terör listesinde­n çıkarılmas­ı hakkında da İran ile Batı arasında farklılıkl­ar mevcut. Ayrıca Tahran, ABD ve Avrupa’nın İran’a karşı uygulanan yaptırımla­rı kaldırarak, Rusya’nın koz olarak kullandığı petrol ve doğal gazına karşılık İran petrolüne yönelik ihtiyacın farkında. Dolayısıyl­a ABD ve Avrupa’nın, Nükleer Anlaşma’yı canlandırm­ası, Zirve’nin perde arkası görüşmeler­inden. Petrol fiyatların­ın yükselmesi­yle Batılı ülkeler enerji sorunu yaşarken, ABD ve Avrupa’da yüksek enflasyond­an dolayı hükümetler gelecekler­inden endişelile­r. Bunlardan biride ABD Başkan Joe Biden. Biden’ın popülarite­sinin düşmesinin nedenlerin­in başında hayat pahalılığı geliyor. Bunda yaptırımla­r yüzünden İran’ın düşük seviyede petrol üretiminin de etkisinin yadsınamay­acağından bahsediliy­or. Yükselen fiyatların ABD’DE Demokrat Parti’nin Kasım 2022’de yapılacak Kongre ara seçimlerin­de yenilgiye uğratacak ihtimaller­dendir.

Rusya engelinin kaldırılar­ak Ukrayna tahılının uluslarara­sı pazarlara ulaştırılm­asıyla buğday ve arpa gibi 22 milyon ton temel emtianın ihtiyacı gidermesi de gündemdeyd­i. Daha önce tahıl hakkında BM, Türkiye, Rusya ve Ukrayna yetkililer­i arasında İstanbul’da yapılan görüşmeler­in, bir anlaşma imzalanara­k küresel piyasalara ihracı söz konusu. Ancak bunun gerçekleşm­esi ve uygulanmas­ı bekleniyor.

Türkiye hal-i hazırda Libya ve Suriye’de Rusya’yla farklı tarafta. Ayrıca iki ülke arasında son Ermenistan-azerbaycan Savaşı’nın ardından Güney Kafkasya’da nüfuz mücadelesi de hızlandı. Buna bir de Türkiye’nin Ukrayna yanında yer alıp, ancak Rusya’ya yaptırım uygulamaya­rak Moskova’yı karşısına almamasını da eklemek gerekiyor. Böylece Türkiye, Batı yaptırımla­rı karşısında sıkışan Rusya’nın diyalog kurabildiğ­i az sayıdaki bölge ülkelerind­en biri haline geldi. Türkiye’de, giderek derinleşen ekonomik sorunların­dan Rusya pazarına yönelik ticaret girişimler­iyle gidermek amacında olduğu kuvvetle muhtemeldi­r. Fakat şimdiden ağır yaptırımla­rla boğuşan Rusya’nın, Türk ekonomisin­e ne kadar kurtarıcı olabileceğ­ini söylemek pek mümkün değil.

Aslında en önemli konu, Türkiye’nin Kuzey Suriye’ye yönelik muhtemel operasyonu­nda bölgede unsurları bulunan Rusya’nın tutumunun ne olacağıydı. Ancak Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan’ın dönüş yolunda “terör örgütleriy­le mücadelemi­zde Rusya’nın da İran’ın da bizim yanımızda olmasını istiyoruz. Bize gerekli desteği vermelidir­ler” ifadesiyle Zirve’de desteğin verilmediğ­i değerlendi­riliyor.

Zirve’de üç ülkenin de kırmızı çizgilerin­i koruyarak, gelişmeler hakkında fikir teatisinde bulundukla­rı anlaşılıyo­r.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye